Візит із подвійним дном. Ющенко поїхав до Буша

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 29.09.2008 11:55 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=5818

Сьогодні Президент України Віктор Ющенко здійснює робочий візит до Сполучених Штатів. Основна мета поїздки – зустріч у Вашингтоні з Президентом Джорджем Бушем і розширені переговори у складі делегацій.

Віктор Ющенко лише кілька днів тому повернувся з Нью-Йорка, де у кулуарах Генеральної Асамблеї ООН зустрічався з американськими урядовцями. Очевидно, є низка питань, що потребують дальшого обговорення.

Оглядачі вважають, що на перший план після нападу Росії на Грузію висувається проблема російсько-українських взаємин.

Потенційними зазіханнями Росії на Крим стурбована як адміністрація Джорджа Буша, так і обидва кандидати на президента на листопадових загальних виборах, сенатори Барак Обама і Джон МакКейн. Показово, що це питання порушили й під час дебатів між двома суперниками.

Обама заявив, що США повинні підтримувати молоді демократії, зокрема, сприяти вступові України й Грузії до НАТО.

А МакКейн закликав стежити за Україною, бо те, що трапилося з Грузією, має пряме відношення до України, Криму, бази російського флоту у Севастополі та до конфлікту в політичному процесі в Україні між Ющенком і Тимошенко. «Це надзвичайно серйозна проблема, тож треба уважно стежити за Україною і треба, щоб українці усвідомили, що ми – їхні друзі й союзники», – наголосив Джон МакКейн.

Не виключено, що нинішній візит Ющенка якимось чином пов'язаний із рекомендаціями лідерів двох найбільших політичних партій Америки.

Що ж до офіційної програми візиту Ющенка, то вона гладка як камінці на алуштинському пляжі. Ось стандартне повідомлення прес-служби Президента: «Планується обговорити актуальні проблеми двосторонніх відносин, зокрема проекти співробітництва в галузі енергетики, роззброєння, шляхи та перспективи активізації двосторонньої торгівлі, українсько-американські інвестиційні проекти тощо. Віктор Ющенко і Джордж Буш обміняються думками щодо напрямків та сфер розвитку двосторонньої співпраці»... І так далі і тому подібне.

Але звернімо увагу на склад делегації, яка супроводжує Президента Ющенка. Не бачимо там жодного посадовця, відповідального за ділянки торгівлі, енергетики, роззброєння, фінансів, інвестиційних проектів. Натомість, із президентом Ющенком до Америки прилетіли міністр закордонних справ Володимир Огризко, міністр оборони Юрій Єхануров, виконувач обов’язків голови Служби безпеки України Валентин Наливайченко.

Лазаренка екстрадують до України?

В офіційному повідомленні прес-служби Віктора Ющенка також сказано: «Президенти обміняються інформацією щодо розвитку внутрішньополітичної ситуації у США і в Україні». Чи не для такого обміну інформацією до складу української делегації включили Генерального прокурора Олександра Медведька?

Оглядачі української політичної сцени, зокрема, коментатор нью-йоркської радіостанції Баррі Фарбер висловлює припущення, що Києву, можливо, йдеться про можливість екстрадиції до України кучмівського прем’єр-міністра Павла Лазаренка, колишнього партнера Юлії Тимошенко.

Лазаренко, втікач від української Феміди, є злочинцем, засудженим у Сполучених Штатах до 9 років позбавлення волі за відмивання 114 мільйонів доларів через американські банки. Тимчасово звільнений під заставу у 86 мільйонів доларів, Лазаренко сидить під хатнім арештом у Сан-Франциско. Між Україною і США немає угоди про екстрадицію.

Від “Аратти”: нам дуже прикро читати вкрай некоректний коментар своїх іноземних колег щодо українця Павла Лазаренка.

По-перше, оскільки судова процедура щодо нього не є завершеною, то називати екс-прем'єра злочинцем - не в традиціях демократичної преси.

Тим більше, що відповідно тієї ж самої англомовної інформації - апеляціний суд визнав, що інкриміновані йому факти відмивання грошей не є доведеними ні слідстіом, ні судовими слуханнями суду першої інстанції, як і факти здирництва.

Навпаки, зазначена інформація свідчить, що звинувачення, яке базувалося саме на цих припущеннях, м'яко кажучи, розвалилося.

А головне - у інформації Радіо Свобда є пряма брехня: адже Лазаренко ніколи не втікав від українського правосуддя. Він, одразу ж, як прибув у США - попросив політичного притулка, що підтверджується документально.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.