Чорно-білий світ

Автор/джерело -  © «Львівська газета»



Дата публiкацiї - 29.07.2006 18:59 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=582

Війна на Близькому Сході не лише внесла нетерпимість у стосунки між Ізраїлем і Ліваном, а й розділила світ.

Поділ світової спільноти на два контрастні табори, прихильників і противників дій Ізраїлю, яскраво продемонструвала Римська конференція, що відбулася в середу, 26 липня, інформує Reuters.

Завдяки клопотанням США та багатьох європейських держав за підсумками зібрання в столиці Італії Ізраїлю таки вирішили надати змогу продовжити військову операцію. Зате Франція, заручившись підтримкою Росії й арабських країн, домоглася того, що до Лівану не введуть сил НАТО, присутності яких вимагав Ізраїль. Стежити за ситуацією в регіоні доручили миротворцям від ООН.

У підсумку багатогодинна конференція в Римі завершилася “нічиєю”. Жодних суттєвих рішень так і не ухвалили. Приїхавши на засідання до Рима із протилежними точками зору, дипломати не змінювали своїх позицій. США, які були головним виразником позиції Ізраїлю, висловили власне бачення вирішення конфлікту: “Хезболлу” мають роззброїти та вивести з прикордонних територій, іноземні миротворці, бажано під егідою НАТО, повинні допомогти ізраїльським військовим у цьому. Лише коли цих умов дотримаються, можна буде говорити про припинення вогню. Французький президент, відомий своїми тісними зв’язками з ліванськими політиками, озвучив кардинально протилежну думку: спершу ізраїльтяни мають припинити вогонь, і тільки після цього слід уводити миротворців і починати перемовини про мир.

Те, що переговори дипломатів у Римі зійдуть нанівець, стало зрозуміло після звістки про смерть спостерігачів від ООН. Почувши офіційне підтвердження трагедії, Генсек ООН Кофі Аннан висловив Ізраїлю своє обурення та покинув урочисту вечерю. Після такого кроку конференцію просто зупинили, і після марно витраченого часу її учасники роз’їхалися додому.

Поки не вщухають суперечки довкола пошуку винуватих у смерті спостерігачів, Австралія ухвалила рішення відкликати 12 своїх військових спостерігачів від ООН із півдня Лівану. Міністр оборони Австралії заявив, що вояки дислокуватимуться в Бейруті, оскільки загроза їхньому життю в столиці Лівану менша.

Над доцільністю скеровувати своїх миротворців у зону лівансько-ізраїльського конфлікту роздумує й наша держава. Україна планує надати гуманітарну допомогу Лівану та розглядає можливість участі своїх миротворців у ймовірних операціях ООН на Близькому Сході.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.