Президенти Ющенко і Буш поговорили про політику

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 30.09.2008 13:53 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=5826

У Сполучених Штатах з робочим візитом перебував Президент України Віктор Ющенко. У понеділок 29 вересня його прийняв у Білому домі Президент Джордж Буш.

У бесіді двох лідерів йшлося про міжнародну реакцію на п’ятиденну війну Росії з Грузією.

Ющенко засудив напад Росії на меншого й слабшого сусіда. За словами Гордона Джондроу, представника Білого дому, значну частину переговорів між двома лідерами було присвячено ситуації у Грузії та взаєминам з Росією. Сторони підкреслили, що їх поєднує підтримка територіальної цілісності Грузії.

Також обговорювали сприяння Україною діям США в Іраку та Афганістані, взаємини з НАТО, питання розширення торгівлі та енергетичної безпеки.

Як відомо, Захід звинувачує Росію у використанні енергоносіїв як політичної зброї для досягнення власних цілей. Росія постачає країнам Європи значну частку уживаного ними зрідженого природного газу і це дає їй змогу поворотом крану карати європейців, критично наставлених щодо зовнішньої політики Москви. У січні 2006-го року Росія перервала на короткий час постачання газом України, – як аргумент у суперечці навколо ціни за кубометр – і ця перерва одразу далася взнаки на заході Європи, бо ж газ-труба, як відомо, спільна.

Після зустрічі у Білому домі Віктор Ющенко сказав журналістам: «Ми також обговорювали внутрішню політичну ситуацію в Україні, котра, на мою думку, далеко не так трагічна і не так драматична. Україна посідає достатньо демократичних ресурсів і знарядь для відповідної реакції на будь-яку кризу, що може виникнути в українському парламенті».

Президент України виступив у Національному клубі преси у Вашингтоні. Чільна тема виступу була та, що прозахідна орієнтація України, зокрема, її прагнення приєднатися до системи колективної безпеки не скероване проти жодної іншої держави, оскільки найважливіше для України – це забезпечення територіальної цілісності й безпеки країни.

Президент Ющенко так пояснював причини прагнення вступу України у НАТО: «Гарантія нашої територіальної цілісності залежить не лише від нашого закону, це залежить від міжнародних угод і положень. Ми вважаємо членство у НАТО найвищою міжнародною гарантією нашої національної цілісності, безпеки й непорушності кордонів України».


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.