Любов до Москви. За ваші гроші - будь-яку примху

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 2.10.2008 15:27 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=5843

Форум російсьских соотєчєственіков Криму показав, що у Москви є інші погляди і фінансові уподобання.

У Сімферополі пройшла Кримська окружна конференція організацій російських співвітчизників півострова. В регіонах України подібні заходи проводяться за ініціативою нової російської структури, яка опікується етнічними росіянами за межами Росії – Федеральної агенції у справах СНД, співвітчизників, які мешкають закордоном і з міжнародної гуманітарної співпраці при МЗС Росії. Інтриги цій конференції додав той факт, що її організував Сергій Шувайников – єдиний у Криму досі незалежний від Кремля лідер російських націоналістів.

Делегати конференції, що представляють 21 громадську організацію проросійського спрямування з Автономної Республіки Крим і Севастополя, створили Кримську окружну координаційну раду організацій російських співвітчизників та обрали делегатів на подібний всеукраїнський захід. Вони також публічно підтримали ініціативи та укази Президента Росії Дмитра Медведєва, спрямовані «на активізацію російської політики у сфері захисту прав і інтересів співвітчизників, їхньої консолідації і діяльності з метою збереження і розвитку російської мови і культури, історії та освіти російською мовою, зміцнення духовних і православних традицій».

«Ми створюємо майданчик для того, щоб обговорювати координацію своїх дій, спільну роботу, для того, щоб прості кримчани знали про те, що хвилює: це соціальні й економічні проблеми, проблеми відносин із Росією, з політичними партіями», – сказав ініціатор конференції, лідер Конгресу російських громад Криму Сергій Шувайников. Він заявив, що нова структура відкрита для співпраці і взаємодії зі всіма об’єднаннями російських співвітчизників у Криму.

Втім, на засіданні були відсутні як новий Генеральний консул Росії Ігор Астахов, так і представники двох впливових на півострові організацій – Російської громади Криму і Російської громади Севастополя.

У російських дипломатів у Криму інші пріоритети?

Як виявилося, обидві названі структури, які користуються суттєвою підтримкою російського уряду і, навзаєм, у всьому підтримують Кремль, уже провели свою Кримську окружну конференцію співвітчизників. 20 вересня в Ялті представники цих організацій створили Кримську окружну координаційну раду та обрали делегатів для участі в роботі Всеукраїнської конференції організацій російських співвітчизників. У роботі цих зборів узяв участь радник Генерального консульства Росії в Сімферополі Володимир Пашедко.

На конференції у Сімферополі його теж не було, але прізвище цього російського дипломата згадувалося досить часто – у контексті корупції, що вразила фінансовий бік допомоги з Москви проросійським організаціям півострова, які займають прокремлівську позицію.

За словами Сергія Шувайникова, мільйони рублів, що уряди Росії та Москви виділяють на гуманітарні цілі російським співвітчизникам у Криму, або розкрадаються, або використовуються з політичною метою. Він також висловив подив, що «головними професійними росіянами Криму», з якими лише й працюють російські дипломати, є українські держслужбовці і депутати з Російської громади Криму – Сергій Цеков, Олег Слюсаренко, Анатолій Жилій та інші чиновники.

Учасники конференції розкритикували за «формальний і показушний характер» роботу з російськими співвітчизниками, що проводиться Генконсульством та «окремими організаціями півострова». За їхніми словами, така робота не приносить користі росіянам, зате збагачує ці структури за рахунок фінансових коштів, що виділяються урядами Росії та Москви для російських співвітчизників.

У російському консульстві відмовилися коментувати звинувачення, що звучали на конференції, і повідомили, що Володимира Пашедка немає на місці. Водночас, у Російській громаді Криму заявили, що не коментують дії та заяви Сергія Шувайникова, оскільки вважають його «розкольником і провокатором».

Місцеві оглядачі прогнозують створення нових та активізацію старих «координаційних рад», зважаючи на те, що нещодавно перезаснована Федеральна агенція у справах СНД, співвітчизників, які мешкають закордоном і з міжнародної гуманітарної співпраці при МЗС Росії матиме бюджет у кілька разів більший, аніж попередня подібна структура.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.