Сомалійським піратам буде непереливки - за них узялися військові ЄС

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 3.10.2008 14:18 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=5849

Євросоюз посилить військову присутність поблизу берегів Сомалі, де нині панують банди піратів. До кінця року до регіону буде направлено три бойових кораблі.

Захоплення судна «Фаїна» з українськими танками на борту – найбільш зухвалий напад піратів, які здебільшого задовольняються яхтами мандрівних європейців. Захоплюючи заручників, сомалійці вимагають викуп. Їхній заробіток оцінюється у понад сто мільйонів євро на рік.

Після низки захоплень минулих років, торговельні судна намагаються проходити вздовж берегів Сомалі у супроводі військового ескорту. Аби підсилити міжнародний контингент, який патрулює територіальні води Сомалі, Євросоюз відправить три фрегати – один вже погодилася надати Німеччина.

Крім того, до Сомалійського півострова прибуде одне судно забезпечення і три літаки-розвідники. За словами міністра оборони Франції Ерве Мора, місія здійснюватиметься на підставі ухваленої у червні резолюції Ради безпеки ООН, яка дозволяє протидіяти піратам у територіальних водах Сомалі: «Це складна місія, адже неконтрольоване узбережжя Сомалі має величезну протяжність. Але лишати ситуацію такою, якою вона є, неможна», - наголошує французький міністр. Утім, європейські військові зможуть лише захищати торговельні кораблі від нападів.

Цілеспрямовано «полювати» на піратів мандат не дозволяє.

Як повідомлялося раніше, наразі три американських військових краблі блокували піратів у бухті, де окрім "Фаїни" знаходяться ще декілька захоплених суден. Поки що військові утримуються від силової операції.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.