Тимошенко перекрила крантики недоторканим корупціонерам

Автор/джерело -  © Українська правда



Дата публiкацiї - 3.10.2008 14:30 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=5850

Прем’єр Юлія Тимошенко запевняє, що закрила всі тіньові схеми в газових постачаннях, які фінансували вищих керівників держави.

Про це вона заявила у п’ятницю на прес-конференції у п’ятницю, коментуючи підсумки своїх газових переговорів у Москві.

Тимошенко повідомила, що за їх підсумками було підписано газовий меморандум, який передбачає, що з 1 січня 2009 "Нафтогаз" і "Газпром" переходять на прямі контракти у поставках газу.

"Іншими словами, з 1 січня 2009 року цілком і повністю вимітається з ринку "РосУкрЕнерго", як тіньова структура, що підпитувала корупційними потоками вищу владу в Україні багато років підряд", - наголосила прем’єр.

Друге – ми зняли загрозу, яка стояла перед Україною, шокової ринкової терапії з 1 січня 2009 року, коли планувалось призначити Україні ціну на газ на рівні 500 доларів. Ми домовились і підписали на урядовому рівні, що до ринкової ціни Україна переходить через три роки, коли ми адаптуємо економіку, зробимо всі програми по енергозбереженню", - зазначила вона.

Тимошенко також підкреслила, що і тарифи на транзит газу через територію України "поступово протягом трьох років будуть доведені до рівня світових".

"Третє - ми нарешті повернули внутрішній ринок газу НАК "Нафтогаз". В угоді сказано, що сторони підтримують НАК "Нафтогаз" виступати в якості єдиного імпортера всього обсягу газу на внутрішній ринок. Більше ніяких посередників!", - наголосила прем’єр.

До своїх здобутків Тимошенко також віднесла пункт угоди, згідно з яким, у разі, якщо влітку в сховища України буде закачано більше газу, ніж потрібно Україні, він буде спільно "Нафтогазом" і "Газпромом" реалізовуватися на експорт і прибуток буде ділитися на паритетних засадах.

Згідно з угодою, Україна обіцяє чітко і безперебійно транзитувати російський газ у Європу "на довгостроковій основі"

"Також чітко визначено, що саме "Газпром" бере на себе забезпечення балансу потреб України в природному газі", - зазначила Тимошенко.

"Також є пункти, які стосуються взаємної підтримки розвитку стосунків у газовій сфері і захисту інвестицій господарюючих суб’єктів, якщо є якісь взаємні вкладення, і домовились, що всі положення цього меморандуму, входять в комерційні контракти між "Нафтогазом" і "Газпромом", - додала Тимошенко.

За її словами, сторони у четвер відпрацювали два контракти – що стосується обсягів і умов постачання газу в Україну, а також щодо транзиту російського газу.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.