Монолог гаранта - очами свідків

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 7.10.2008 13:43 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=5859

На зустрічі із нардепами НУНС говорив тільки Президент Ющенко. Решті - дозволили тільки слухати і мотати на вус.

«Це був не монолог, але Президент говорив один». - сказав журналістам лідер УНП Юрій Костенко.

Костенко прогнозує, що Указ про розпуск парламенту буде підписано сьогодні ввечері або завтра.

Також депутат зауважив, що у Президента немає надії на створення коаліцію БЮТ і НУ-НС, він очікує заяви про створення нової коаліції від інших політичних сил – БЮТ, Партії регіонів, Комуністичної партії.

«Якщо до кінця цього дня такої коаліції не буде, Президент скористається своїм правом», - сказав Костенко.

Це підтвердив і нардеп Анатолій Гриценко. За його, на зустрічі народні депутати заслухали виступ Президента.

"Це був театр одного актора… Розмов, дискусій, голосувань не було, був монолог Президента, який фактично довів своє рішення, подякував фракції за мужність, за героїзм, за відвагу, з якою вона відстоювала демократичні цінності… Президент сказав, що якщо до кінця сьогоднішнього дня не буде створена нова коаліція - БЮТ або ПР або КПУ - він тоді буде використовувати своє конституційне право на розпуск парламенту", - повідомив Гриценко.

Лідер РУХу Борис Тарасюк також підтведив, що під час зустрічі з Ющенком не відбувалося жодної дискусії, і члени фракції НУ-НС не мали змоги висловити свою позицію щодо можливого розпуску ВР.

За його словами, Президент сьогодні не бачить можливості створення коаліції між БЮТ, Партією регіонів та Комуністичною партією України.

Відповідаючи на запитання, чи рекомендував Президент фракції НУ-НС створювати коаліцію з Партією регіонів, Тарасюк сказав: «Він нічого не рекомендував. Президент ознайомив нас зі своїм рішенням про те, що він збирається оголосити про розпуск ВР і оголосити дострокові вибори».

Фракція “Наша Україна – Народна самооборона” має визначитись щодо створення коаліції з Блоком Юлії Тимошенко самостійно на своєму засіданні, незважаючи на позицію Президента, заявив журналістам народний депутат від НУ-НС Тарас Стецьків.

За його словами, має відбутись сьогодні засідання фракції, на якому повинна бути висловлена позиція фракції щодо питання відновлення демократичної коаліції.

«Позицію Президента ми почули. Точка зору Президента є однозначною – ніяких переговорів з БЮТ він не хоче і не хотів. Він налаштований на дострокові вибори, і фракція, напевне, послухавши точку зору Президента, мала б прийняти своє рішення», - сказав Стецьків.

Депутат припускає, що таким зборам фракції може протидіяти партія "Народний Союз Наша Україна".

Народний депутат від НУ-НС Роман Зварич заявляє, що Президент України Віктор Ющенко не називав жодних термінів щодо створення коаліції. "Я не чув з вуст Президента України про якісь конкретні терміни. Ті, хто говорить інакше, мабуть, вони чули щось таке, чого не чув я", - сказав Зварич.

Він також повідомив, що Президент не висував жодних вимог щодо формату коаліції. "Він (Президент) не буде втручатися у роботу парламенту. Хоча би навіть таким посилом, щоб підказувати нам або комусь іншому, яка, на його думку, має бути створена коаліція", - сказав він.

Зварич нагадав, що, згідно з Конституцією, через 30 днів після нестворення коаліції Президент має право, а не обов'язок, достроково припинити повноваження парламенту. Таке рішення він може ухвалити у будь-який час.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.