Президент Ющенко розпускає парламент

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 8.10.2008 11:43 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=5872

Як виявилося - ніхто й не заперечував. Навіть ті, хто явно ризикує перейти у групу аутсайдерів.

Президент провів консультації щодо прийняття рішення про дострокове припинення повноважень Верховної Ради.

В обговоренні цього питання взяли участь Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк, перший заступник голови ВР Олександр Лавринович та заступник голови ВР Микола Томенко, голови парламентських фракцій - ПР - Віктор Янукович, БЮТ - Іван Кириленко, «Наша Україна - Народна Самооборона» - В'ячеслав Кириленко, Блоку Литвина - Володимир Литвин та Комуністичної партії - Петро Симоненко, повідомила прес-служба.

Президент нагадав про норму Конституції, відповідно до якої виданню Указу Президента про дострокове припинення повноважень парламенту мають передувати консультації Президента України з Головою Верховної Ради України, його заступниками та головами депутатських фракцій у Верховній Раді України щодо дострокового припинення повноважень Верховної Ради України.

«Розпочинаю консультації щодо прийняття рішення про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України VI скликання», - заявив Президент.

На початку виступу Віктор Ющенко виклав юридичні аргументи щодо призначення сьогоднішніх консультацій. Він нагадав, що 2 вересня 2008 року депутатською фракцією Блоку «Наша Україна - Народна Самооборона» прийнято рішення про вихід з Коаліції демократичних сил через неможливість реалізації коаліційної угоди. 3 вересня це рішення було оголошено Головою Верховної Ради на засіданні парламенту.

Унаслідок цього чисельний склад Коаліції демократичних сил у Верховній Раді України VI скликання зменшився до кількості народних депутатів меншої, ніж визначено Конституцією.

Президент послався на рішення Конституційного Суду України від 17 вересня 2008 року №16-рп/2008 у справі про коаліцію депутатських фракцій у Верховній Раді України. Відповідно до нього вимога щодо сукупної чисельності народних депутатів України, які у складі депутатських фракцій формують коаліцію депутатських фракцій, стосується як моменту формування коаліції, так і всього періоду її діяльності. Окрім того, зменшення чисельного складу коаліції депутатських фракцій у будь-який спосіб «до кількості народних депутатів меншої, ніж визначено Конституцією України, теж тягне припинення її діяльності з моменту настання такого зменшення».

«Таким чином, після зменшення чисельного складу Коаліції демократичних сил у Верховній Раді України VI скликання вона припинила свою діяльність», - констатував Президент.

Після цього, за словами Президента, протягом одного місяця, який минув після розпаду коаліції, а також у додатковий час, який він надав, не сформовано нову коаліцію депутатських фракцій, як це передбачає стаття 83 Конституції.

«Жодна із політичних фракцій парламенту до цього періоду не внесла пропозицій щодо формування більшості у парламенті, які б підписало більше 225 народних депутатів», - сказав Віктор Ющенко.

Відтак, заявив Президент, згідно пункту 1 частини другої статті 90 Конституції України Президент України має право достроково припинити повноваження Верховної Ради України, якщо протягом одного місяця у Верховній Раді України не сформовано коаліцію депутатських фракцій відповідно до статті 83 Конституції.

Він також зробив низку правових застережень щодо конституційності можливого рішення про призначення дострокових виборів. Зокрема, стосовно того, що за частиною четвертою статті 90 Конституції України повноваження Верховної Ради України, яка обрана на позачергових виборах, проведених після дострокового припинення Президентом України повноважень Верховної Ради України попереднього скликання, не можуть бути припинені протягом одного року з дня її обрання.

Президент нагадав, що минулорічні позачергові вибори були призначені Главою держави Указом від 5 червня 2007 року №497 не у зв'язку із достроковим припиненням Президентом України повноважень Верховної Ради України.

«Президент України у червні 2007 року не приймав рішення про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України V скликання. Позачергові вибори до Верховної Ради України, які відбулись 30 вересня 2007 року, були призначені Указом Президента у зв'язку з неповноважністю Верховної Ради України та неможливістю відновлення повноважності парламенту», - особливо наголосив Президент. Таким чином, за його словами, проведення у 2007 році позачергових виборів не задіяло механізму частини четвертої статті 90 Конституції України, яка вимагає перебігу однорічного строку від обрання.

«Для прийняття рішення про дострокове припинення її повноважень, і теперішньої ситуації ця конституційна вимога не стосується», - переконаний Президент.

Зі свого боку, учасники консультацій вказали на необхідність внести перед проведенням дострокових виборів, у разі, якщо вони будуть призначені, зміни до законів про державний бюджет (щодо фінансування виборчої кампанії), а також до законів про вибори депутатів Верховної Ради та про державний реєстр виборців. Таким способом можна буде гарантувати законність проведення цих виборів та уникнути оскарження їх результатів у суді. «Якщо це законодавство не буде прийнято, я думаю, ми увійдемо в череду неймовірної кількості різного роду судових позовів», - спрогнозував голова ВР Арсеній Яценюк і звернувся до інших учасників із проханням консолідовано підійти до цієї законодавчої роботи. Перший заступник Голови ВР Олександр Лаврінович звернувся із проханням до фракцій найближчим часом дати відповідь на те, як практично провести ці законодавчі зміни.

«Коаліція мала всі шанси для реалізації. Президент, Прем'єр, Голова Верховної Ради, 226 голосів. Але, на превеликий жаль, ця коаліція з шансів перетворилася в коаліцію втрачених шансів», - констатував спікер.

У своїх виступах представники парламенту у цілому погодилися з необхідністю провести нові вибори.

«Дострокові вибори були прогнозовані. Є право Президента, і Вам приймати це рішення», - визнав голова фракції ПР Віктор Янукович.

У свою чергу, Іван Кириленко із жалем підтвердив, що такі вибори є невідворотними і «якщо рішення сьогодні буде прийнято, ми підкоримося». Голова фракції «НУ-НС» В'ячеслав Кириленко також констатував, що терміни пошуку порозуміння щодо формату коаліції вичерпані, відтак Президент отримує конституційне право приймати рішення. Володимир Литвин попередив, що при проведенні нових виборів необхідно прийняти законодавчі зміни щодо їх чесності, а також політичні гарантії.

«Очевидно, треба прийняти взаємні зобов'язання з приводу того, щоб ці вибори були чесними, щоб волевиявлення людей не було сплюндроване», - сказав В. Литвин.

Аргументуючи проведення сьогоднішніх консультацій, Віктор Ющенко наголосив на тому, що можливості створити нову або відновити попередній склад коаліції не були використаними продуктивно через позицію самих парламентських сил.

«Є конкретні люди, які відповідають за те, що трапилося 2 вересня в українському парламенті. Це зрада демократії, це зрада ідеалів, але ви думали, що ви зробите дві коаліції - одну для людей залишите з «Нашою Україною», а другу будете робити, щоб приймати рішення по вашій перспективі найближчих 5-10 років. Так не буває. Треба сидіти на одному кріслі і дбати про одні цінності», - сказав Президент. Він констатував, що у такій ситуації поставлені під загрозу демократичні цінності та відбувається небувалий розкол серед демократичних політичних сил.

Відтак Глава держави пояснив, що конституційні норми щодо дострокових виборів набули актуальності.

«Ви мене ставите перед фактом відсутності коаліції. Парламент без коаліції нежиттєздатний. Ви не зробили достатньо кроків для того, щоб відтворити чи нову коаліцію, чи задуману коаліцію, чи зраджену коаліцію. Президент не є суб'єктом переговорів, але я все робив для того, щоб цей діалог був продовжений», - сказав Віктор Ющенко.

У такому випадку, за словами Президента, «Конституція вимагає діяти далі і шукати відповідь в іншому механізмі - не менш демократичному: в дострокових виборах».

«Або ви давайте той сценарій, який може дати відповідь альтернативну, або, якщо немає, давайте будемо конструктивно говорити про другий демократичний крок - дострокові вибори», - сказав Президент.

Резюмуючи сьогоднішню зустріч, Глава держави дав Верховній Раді час на вирішення питань, які необхідні для того, щоб дати лад роботі парламенту.

«Я вам даю цей час. Важливо, щоб після сьогоднішніх консультацій була сформована у парламенті, очевидно, з лідерів парламентських фракцій, ініціатива щодо вирішення тих питань, які треба провести у парламенті для виходу із патової ситуації. вперед біжіть, назад біжіть, але дайте пропозиції, як ми далі будемо влаштовувати вихід із тупикової ситуації», - запропонував Президент.

Окремо він застеріг від того, щоб у пошуку виходу із політичної ситуації використовувати такі аргументи, як необхідність подолання наслідків для України світової фінансової кризи.

«Демагогія навколо фінансової кризи, світової кризи, іпотечної кризи, фондової кризи - не набирайте цих пустих слів, щоб напружувати внутрішню ситуацію в Україні», - попередив він. За словами Президента, найголовніший виклик в українській економіці - високі темпи інфляції, що були викликані популістською непродуманою політикою в першому кварталі цього року. Віктор Ющенко наголосив, що для прийняття антикризових економічних рішень необхідно максимально відійти від політики.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.