В Ермітажі зникло понад 200 експонатів

Автор/джерело -  © «Аратта-Україна»



Дата публiкацiї - 1.08.2006 00:41 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=588

В ході планової внутрішньої перевірки наявності експонатів в Ермітажі виявлено зникнення 221 експоната.

Табакерка рокайльна з портретом імператриці Анни Іоаннівни. 1736-1740 рр. Невідомий майстер

"Зникнення 221-го ювелірного виробу, більшість з яких - емалі з зібрання Російського відділу Ермітажу, було виявлено під час внутрішньої планової перевірки", - повідомляє прес-служба Ермітажу.

Перевірка наявності ведеться в Ермітажі безперервно на підставі графіка, затвердженого Міністерством культури Росії. Результати перевірки регулярно представляються на твердження у Федеральне агентство по культурі та кінематографії.

Хранителька більшої частини цих експонатів раптово померла на робочому місці на самому початку перевірки. Продовження перевірки іншими співробітниками музею, що приймали колекцію, і виявило відсутність експонатів.

У справі багато дивностей, але, на жаль, немає сумніву в тому, що не обійшлося без участі співробітників музею. Це свідчить про серйозні моральні проблеми, про зневагу обов'язками та відповідальністю, про глибоку недосконалість системи зберігання, побудовану на презумпції невинність музейщиков. На жаль, явище "перевертнів" існує і в музейному середовищі, підкреслює прес-служба музею.

Зібрання Російського відділу Ермітажу, що нараховує понад 300 тисяч експонатів, відображає тисячолітню історію Росії. Вартість викрадених раритетів оцінюється орієнтувно в 5 млн доларів.

Про пропажу інформовані всі відповідні органи. Розпочато розслідування.

Це другий за останні два місяці інцидент, коли в петербурзьких музеях під час перевірки з’ясовується пропажа експонатів. У червні 2006 року у філії Російського музею Інженерному замку пропало 5 предметів мисливського сервізу XVІІІ століття. Той інцидент обернувся недбалістю музейних працівників - експонати швидко знайшлися в приміщеннях музею і зайняли своє місце на виставці.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.