Влада за будь-що. Авантюри гаранта дорого коштуватимуть усім

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 8.10.2008 17:35 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=5881

На стабільність української національної валюти, а відтак на добробут її громадян, домінучий вплив має ситуація в самій державі, а не світова криза.

Про це заявив член Комітету з питань бюджету, рухівець Олександр Чорноволенко

«Основна причина валютної кризи – непевність політичної ситуації, отже непевність економічної ситуації в Україні. Це все посилюється тим, що є нестача валютних коштів у всьому світі. Ті інвестори, які вклали гроші в Україну в умовах нестабільності починають виводити свої капітали з України, тому фактично створюють ажіотажний попит на іноземну валюту. Саме це спричинило стрибки курсу долара по відношенню до гривні», - сказав Чорноволенко.

Парламентар вважає, що долар не є зараз сильною валютою, тому не вартий п’яти-шести гривень. «А те, що гривня так упала, означає тимчасові коливання та тимчасову слабкість гривні. Ми можемо її посилити, повернувшись до коаліції та міцного уряду, повноважної Верховної Ради та чіткої взаємодії з Президентом, або послабити, призначивши дострокові вибори. Тоді гривня може впасти значно більше, ніж тепер», - підкреслив рухівець.

На думку народного депутата, Національний Банк поки що не проводить ніякої політики щодо подолання валютної кризи. «Він відреагував на реальний стан речей, пов’язаний з тим, що офіційний курс був 4,85грн/дол, а став 4,95грн/дол ± 9%, зробив кілька спроб валютної інтервенції на валютній біржі», - сказав Олександр Чорноволенко.

За його словами, вони виявилися частково вдалі, але надалі Нацбанк відмовився від подальших дій у цьому напрямку, звівши всі свої зусилля до нуля. «Мені важко оцінити задумки Національного Банку. Поки що вони мені здаються непослідовними», - вважає політик.

«Але Нацбанк добився іншого. Свого часу в боротьбі з інфляцією він різко зменшив темпи розвитку економіки, а деякі галузі, як будівництво, повністю зруйнував. Отже, він викликав кризу тим, що не надавав кредити комерційним банкам, які в свою чергу не давали кредити населенню» - підкреслив народний депутат.

Тому, зауважив Олександр Чорноволенко, кошти не вкладалися в будівництво, отже зупинилась провідна галузь економіки. «В США завжди міряли здорова, чи не здорова економіка двома показниками: якщо гарно продаються автомобілі та будинки, значить економіка гарна. Якщо ні – в економіці криза. У нас, принаймні, що стосується будинків, виникла криза в результаті дій Національного Банку. Слава Богу, автомобілів це поки не стосується, але це імпортні авто, тому ми тут підтримуємо поки що чужу економіку», - вважає Чорноволенко.

На думку парламентаря, подальший курс гривні буде залежати від багатьох факторів: від ситуації на світових ринках, та у внутрішній політиці України. Чорноволенко прогнозує, що гривня має стабілізуватися трохи нижче 5 грн/дол. «Але це у перспективі. Як воно буде з поточними стрибками, найближчий місяць другий можуть бути найцікавіші. Сподіваюсь, вище 6 грн/дол не підніметься. Потім впаде знов до норми»,- зазначив народний депутат.

Як повідомлялося раніше, Президент Ющенко сьогодні публічно заявив, що в Україні немає фінансової кризи, а уся проблема у інфляції. «Демагогія навколо фінансової кризи, світової кризи, іпотечної кризи, фондової кризи - не набирайте цих пустих слів, щоб напружувати внутрішню ситуацію в Україні», - попередив він. За словами Президента, найголовніший виклик в українській економіці - високі темпи інфляції, що були викликані популістською непродуманою політикою в першому кварталі цього року.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.