Незважаючи на обіцянку, Ізраїль продовжує бомбити Ліван

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 1.08.2006 01:13 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=589

Ізраїльська авіація і артилерія бомблять південні райони Лівану. Бомбардуванню з повітря, повідомляє телеканал «Аль-Джазіра», піддається, зокрема, район розташованого неподалік від міста Марджъуюн (знаходиться недалеко від ріки Літані) населеного пункту Ель-Авейда.

Бомбардування Кани стало найбільш кровопролитною акцією Ізраїлю

У свою чергу, радіостанція "Сава" повідомляє про запеклі зіткнення, які йдуть між бойовиками "Хезболла" і ізраїльськими військами біля ліванських сіл Кфар-Кіла й Адейса на кордоні з Ізраїлем.

За ствердженням "Хезболли", її бійцями були знищені в цьому районі три одиниці бронетехніки, у тому числі один бульдозер.

Одночасно, говориться в повідомленні, ізраїльські війська піддають інтенсивному обстрілу населений пункт, який знаходиться неподалік від Кфар-Кіла, Ель-Тайбе - зруйнованл декілька житлових будинків. Під руїнами одного з них загинули троє мирних жителів. Ель-Тайбе відрізана від зовнішнього світу. Над районом безупинно патрулюють літаки ізраїльських ВВС.

У той же час ліванський телеканал "Нью ТВ" повідомляє про 40 тіл, витягнутих у понеділок, 31 липня, з-під уламків в іншому південно-ліванському населеному пункті - Сріфа, на схід від міста Тір. Ізраїльська авіація зробила наліт на це село тиждень тому.

За повідомленням радіостанції "Сава", після того, як Ізраїль оголосив про те, що він готовий припинити повітряні удари по Лівану, на півдні країни встановився "напружений спокій". Проте, населення охоплене страхом. Люди побоюються, що після закінчення терміну ультиматуму ситуація буде ще гірше, ніж колись: особливо у світлі заяв ізраїльського командування про плани по створенню буферної зони вздовж лівано-ізраїльського кордону. Залишити цей район можуть далеко не всі його жителі - дороги і мости розбиті і піддаються обстрілам.

Населення прикордонних сіл, говориться в повідомленні, побоюється, що вони можуть бути знищені цілком.

Представники Цахала заявили, що обіцянка на 48 годин припинити авіанальоти на Ліван не означає відмови від нанесення ударів по об’єктах, які представляють загрозу для Ізраїлю.

При цьому ізраїльські військові підкреслили, що удари по східному Лівану в ніч на понеділок були нанесені біля півночі, ще до того, як було обнародувано повідомлення про припинення авіанальотів.

Ізраїль також планує розширити наземну операцію в південному Лівані. У найближчі дні значно збільшиться активність бронетанкових і піхотних з’єднань ЦАХАЛ, які будуть протидіяти бойовикам "Хезболли".

Як відомо, у ніч на неділю, 30 липня, у результаті нальоту ізраїльської авіації на південно ліванські поселення Кана загинуло більше 50 мирних жителів, в основному жінок і дітей. У зв’язку з цим інцидентом ввечері в неділю відбулося екстрене засідання Ради безпеки ООН.

У заяві РБ за підсумками засідання міститься вираження жалю в зв’язку з загибеллю мирних ліванців, однак немає ні осуду Ізраїлю, ні заклику до припинення вогню.

Найкровопролитніша акція Ізраїлю

Бомбардування Кани, поселення на півдні Лівану, стало найкровопролитнішою акцією ЦАХАЛу з початку вторгнення до Лівану.

За даними France Presse, у підвалі одного зі зруйнованих внаслідок авіанальоту будинків перебувало 63 осіб. Агенція повідомляє про 51 загиблого, серед них 22 дітей.

За інформацією Reuters, загинуло 35 осіб, серед яких 21 дитина. Представник ізраїльської армії заявив, що жителів Кани було заздалегідь попереджено про бомбардування. Він стверджує, що бойовики "Хезболли" використовували Кану як базу для ракетних обстрілів ізраїльських міст, тому відповідальність за загибель людей лежить на шиїтському терористичному угрупованню.

За словами свідків та ліванських рятувальників, авіаудари було нанесено вночі. Можливість розпочати рятувальну операцію з’явилася тільки зранку, коли нальоти припинилися. До цього часу багато будинків обвалилося, і можливості врятувати людей, які в них перебували, не було.

Зранку по Ізраїлю з ліванської території було запущено кілька ракет. За даними France Presse, внаслідок цих обстрілів ніхто не постраждав.

Нагадаємо, в Ізраїлі перебуває держсекретар США Кондолізза Райс. У переговорах з ізраїльською владою вона не наполягала на негайному припиненні вогню. Ізраїльський прем’єр-міністр Ехуд Ольмерт заявив на засіданні уряду в неділю, що Ізраїль "не поспішає" домовлятися про припинення вогню. За його словами, дипломатичне врегулювання і введення міжнародних миротворчих сил буде можливим тільки тоді, коли ЦАХАЛ виконає поставлені перед ним завдання з припинення терористичної діяльності "Хезболли".


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.