Москаль просить Богатирьову негайно зібрати СНБО по “Фаїні”

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 15.10.2008 16:27 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=5931

Народний депутат України, член депутатської групи НС Геннадій Москаль направив офіційне звернення Секретарю Ради національної безпеки і оборони України Раїсі Богатирьової у зв’язку ситуацією навколо інциденту в Сомалі.

Ми надаємо його текст без змін та коментарів:

Згідно Закону України „Про основи національної безпеки України” об’єктами національної безпеки України є людина і громадянин, їхні конституційні права і свободи; суб’єктами забезпечення національної безпеки України є Президент України, Рада національної безпеки і оборони України, Збройні Сили України, Служба безпеки України, Служба зовнішньої розвідки України.

У статті 5 цього Закону визначені принципи національної безпеки, серед яких основними є пріоритет прав і свобод людини і громадянина, верховенство права, своєчасність і адекватність заходів захисту національних інтересів реальним і потенційним загрозам. Вибір конкретних засобів і шляхів забезпечення національної безпеки України обумовлюється необхідністю своєчасного вжиття заходів, адекватних характеру і масштабам загроз національним інтересам. У той же час, відсутність будь-яких конкретних дій щодо захоплення 17 українських заручників сомалійськими піратами. Законодавча база для вирішення даного питання в Україні повністю існує.

У пункті 5 статті 4 Закону України „Про розвідувальні органи України” сказано, що основними завданнями розвідувальних органів України є вжиття заходів протидії зовнішнім загрозам національній безпеці України, життю, здоров'ю її громадян та об'єктам державної власності за межами України.

Виникає питання, як так сталося, що Україна не володіє ситуацією навколо інциденту в Сомалі, де під загрозою знаходяться життя 17 українських громадян, які й на цей час перебувають у полоні сомалійських піратів? І це при тому, що десятки тисяч громадян Сомалі легально і нелегально проживають на території України. Згідно Законів України „Про розвідувальні органи України”, „Про Службу зовнішньої розвідки України”, „Про оборону України”, „Про Службу безпеки України”, „Про контррозвідувальну діяльність” яких можна було задіяти на конфіденційній чи добровільній основі у допомозі при визволенні українських заручників з рук сомалійських піратів, встановлення контакту з піратами, так само, як і з захопленими громадянами України, але цього й на теперішній час не зроблено.

Вважаю, що ситуація, яка склалася із захопленням 17-ти українців із судна «Фаїна» і зброї, яку ми поставляли шляхом підписання контракту, показала повну неготовність спецслужб України до серйозних викликів, які сьогодні відбуваються в світі.

Україна є учасником ряду міжнародних конвенцій. В першу чергу, міжнародної конвенції про боротьбу із захопленням заручників, яка була ратифікована Верховною Радою УРСР 08.05.1987 року. Крім того, Україна є учасником міжнародної конвенції про боротьбу з незаконними актами, спрямованими проти безпеки морського судноплавства, яка була ратифікована ВР України 17.12.93 року. Окрім того, ВР України у 2006 році ратифікувала конвенцію Ради Європи проти запобігання тероризму. Також, наша держава ратифікувала положення про Антитерористичний центр держав-учасниць Співдружності незалежних держав, яке було прийняте ВР України у 2008 році.

Ми маємо всю законодавчу базу і повністю розв'язані руки щодо звільнення захоплених заручників. Але, дії РНБО України, спецслужб у цьому напрямку - нульові повністю. Нічого не робиться. Всі чекають, що хтось за когось дасть викуп, тоді всі служби святкуватимуть перемогу.

Це повна неспроможність наших спецслужб виконати ті законодавчі акти і міжнародні конвенції, до яких Україна приєдналася, і які ратифікувала. Їх треба виконувати а не бути пасивним спостерігачем.

На фоні ситуації з українськими заручниками використання СБУ, спец підрозділу „Альфа” у виборчому процесі дратує суспільство, в першу чергу родичів і близьких заручників, і мої виборці ставлять питання, що зробило вище керівництво держави на виконання статті 3 Конституції України, в якій сказано, що „людина, її життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю. Права і свободи людини і громадянина та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави. Держава відповідає перед людиною за свою діяльність. Утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов’язком держави”.

Прошу Вас негайно скликати з даного питання засідання Ради національної безпеки і оборони України і вжити невідкладних заходів щодо звільнення заручників.

Народний депутат України Геннадій Москаль.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.