Луценко упіймав клерків гаранта на гарячому

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 16.10.2008 15:08 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=5940

МВС України повідомило Голову Верховного Суду Василя Онопенко про задокументовані факти втручання клерків гаранта у діяльність правосуддя.

Міністр внутрішніх справ України Юрій Луценко надіслав лист до Голови Верховного Суду України Василя Онопенка, в якому зазначив, що до Міністерства внутрішніх справ України звернулися народні депутати України із заявою про притягнення до кримінальної відповідальності посадових осіб Секретаріату Президента України за втручання в діяльність судових органів при розгляді в Окружному адміністративному суді міста Києва та Київському апеляційному адміністративному суді скарг щодо Указу Президента України від 9 жовтня 2008 року № 911 «Про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України VI скликання та призначення позачергових виборів».

Про це повідомила прес-служба.

У результаті проведеної перевірки було встановлено, що 12 жовтня 2008 року, а саме під час розгляду в Київському апеляційному адміністративному суді скарг щодо Указу Президента України від 9 жовтня 2008 року № 911, відбувалися телефонні розмови:

о 15 год. 23 хв. між заступником Голови Вищого адміністративного суду України М. Цурканом і суддею Окружного адміністративного суду міста Києва Я. Добрянською;

о 15 год. 29 хв. між заступником Голови Вищого адміністративного суду України М. Цурканом і керівником Служби Секретаріату Президента України з представництва у судах України інтересів Президента України Р.Кирилюком;

о 15 год. 31 хв. між заступником Голови Вищого адміністративного суду України М. Цурканом і заступником Глави Секретаріату Президента України І. Пукшиним;

о 15 год. 39 хв. між керівником Служби Секретаріату Президента України з представництва у судах України інтересів Президента України Р.Кирилюком і заступником Голови Вищого адміністративного суду України М. Цурканом;

о 15 год. 48 хв. між заступником Глави Секретаріату Президента України І. Пукшиним і заступником Голови Вищого адміністративного суду України М. Цурканом;

о 15 год. 51 хв. між заступником Голови Вищого адміністративного суду України М. Цурканом і суддею Окружного адміністративного суду міста Києва Я. Добрянською.

«Аналогічні телефонні розмови мали місце з період 12-13 жовтня 2008 року, тобто під час розгляду в Окружному адміністративному суді міста Києва та Київському апеляційному адміністративному суді скарг щодо Указу Президента України від 9 жовтня 2008 року № 911 «Про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України VI скликання та призначення позачергових виборів». - говориться у повідомленні прес-служби.

У МВС дійшли висновку, шо є підстави вважати, що дії із втручання у правосуддя мали узгодженний та умисний характер. «Аналіз зазначених вхідних та вихідних дзвінків свідчить про системний узгоджений характер дій між зазначеними особами». - говориться у повідомленні.

Враховуючи, що згідно з частиною другою статті 126 Конституції України вплив на суддів у будь-який спосіб забороняється, ці положення Конституції України треба розуміти як забезпечення незалежності суддів у зв'язку із здійсненням ними правосуддя, а також як заборону щодо суддів будь-яких дій незалежно від форми їх прояву з боку державних органів, установ та організацій, органів місцевого самоврядування, їх посадових і службових осіб, фізичних та юридичних осіб з метою перешкодити виконанню суддями професійних обов'язків або схилити їх до винесення неправосудного рішення тощо.

МВС вважає, що дії чиновників, які втручалися у розгляд судової справи, мають ознаки злочину. «Оскільки незалежність суддів полягає передусім у їхній самостійності, непов'язаності при здійсненні правосуддя будь-якими обставинами та іншою, крім Закону, волею, подібне втручання в діяльність суддів Київського апеляційного адміністративного суду з метою перешкодити виконанню ними службових обов'язків або добитися винесення неправосудного рішення може містити ознаки злочину, передбаченого статтею 376 (Втручання в діяльність судових органів) Кримінального кодексу України». - наголошується у повідомленні.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.