Юристи гаранта дискредетують гарантії захисту прав і свобод громадян у судах

Автор/джерело -  © ІМК



Дата публiкацiї - 16.10.2008 17:40 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=5945

Зараз політики намагаються вирішити свої недоробки за рахунок судової гілки влади. І те, що сьогодні порушується головний принцип незалежності судової гілки, – вже факт.

Таку думку висловив народний депутат від блоку НУ-НС Микола Катеринчук, коментуючи ситуацію, що склалася в українських судах: одні суди приймають рішення, інші - скасовують.

За його словами, зараз юристи президента практично дискредитують саму ідею гарантування захисту конституційних прав і свобод громадян в судах.

Як приклад він навів вирішення Конституційного Суду щодо того, що Указ Президента про розпуск парламенту може розглядатися судами іншої юрисдикції.

"Це підтверджує, що і Київський окружний адміністративний суд мав право брати на розгляд це питання і вносити постанову про припинення будь-якого акту, який виданий будь-яким чиновником. Тому я впевнений, що сьогодні тим, хто говорить про демократію, просто потрібно зупинитися. Тому що їхні дії абсолютно не мають ніякого сенсу у напрямку розвитку саме судової гілки влади. Вона сьогодні практично знищується", - вважає політик.

Микола Катеринчук зазначив, що "та неповага, яку сьогодні демонструють щодо суддів юристи Президента, свідчить тільки про одне - непрофесіоналізм намагаються замінити силовими варіантами і Указами Президента".

Політик вважає, що тут можна говорити про істотну недоробку юристів Секретаріату Президента, "які сьогодні своїми діями практично знищують можливість Ющенка говорити взагалі про будь-які реформи у напрямку вдосконалення системи судочинства в Україні".

Як повідомлялося раніше, 13 жовтня Президент Віктор Ющенко ліквідував Окружний адміністративний суд Києва.

Сьогодні президент Віктор Ющенко поновив Володимира Колесниченка на посаді голови Печерського суду.

Сьогодні ж Окружний адміністративний суд міста Києва припинив дію Указу Президента про звільнення з посади голови Печерського суду столиці Інни Отрош.
Прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко заявляє, що депутати фракції БЮТ роблять все, щоб захистити суди мирним шляхом.

"Справа в тому, що депутати фракції (БЮТ. - Ред.), які представляють нашу політичну силу у Верховній Раді, безумовно, сьогодні роблять все для того, щоб захистити суди і суддів. І думаю, що вони це роблять абсолютно мирним чином, розуміючи всю відповідальність. Але судді ухвалюють рішення самостійно", - заявила прем'єр.

Вона заявила також, що Президент і Секретаріат Президента чинять тиск на суди України.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.