Стиглі банани світяться блакитним в ультрафіолеті

Автор/джерело -  © “Аратта. Вікно в Україну”



Дата публiкацiї - 21.10.2008 15:26 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=5978

Група вчених з Інсбруку (Австрія) та Колумбійського університету (США) встановила, що при опромінюванні ультрафіолетом банани світяться яскраво-блакитним кольором.

В ультрафіолетових променях стиглі банани світяться яскраво-блакитним кольором.

Робота учених опублікована в журналі Angewandte Chemie, повідомляє New Scientist.

За словами учених, за даний ефект відповідальні продукти розпаду хлорофілу. Вони накопичуються в шкірці в процесі дозрівання фрукта. Аналогічні процеси є достатньо частим явищем в природі: так, наприклад, жовтіє листя. Від інших рослин банани відрізняє те, що продукти розпаду утворюють стійкі сполуки, які і світяться яскраво-блакитним світлом при опромінюванні ультрафіолетом.

В даний час дослідникам важко відповісти на питання, яку роль відіграють дані сполуки в житті бананів. За однією з версій є те, що вони є антиоксидантами. Однією з функцій цих речовин є захист клітинних стінок від пошкоджень. Справді, банани краще за решту тропічних фруктів переносять тривалі подорожі від виробника до споживача.

Інша можлива причина полягає в наступному. Учені встановили, що пік яскравості свічення доводиться на момент, коли банани найбільш зрілі. Дослідники вважають, що це може бути знаком для тварин, які здатні бачити в ультрафіолеті.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.