Уряд ухвалив антикризовий законопроект

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 22.10.2008 13:44 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=5981

Уряд ухвалив законопроект щодо мінімізації впливу світової фінансової кризи на економіку України.

Про це Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко повідомила на прес-конференції.

За її словами, в законопроекті окремий блок питань присвячений економії бюджетних коштів, яким, зокрема, передбачено скорочення всіх адміністративних видатків виконавчої влади на 20% вже з 1 листопада 2008 року. Також встановлено ліміт на використання легкових автомобілів, що обслуговують державні органи. “В першу чергу, на режим економії та затягування поясів перейде сама влада і буде дуже скрупульозно ставитися до кожної копійки”, - наголосила Глава Уряду.

Як відзначила Юлія Тимошенко, документом вносяться зміни в закони України, якими передбачено проведення чесної, прозорої приватизації. Кошти, отримані від такої приватизації, спрямовуватимуться в стабілізаційний фонд, що створюється для запобігання впливам світової фінансової кризи на економічну та фінансову системи України. До стабілізаційного фонду також будуть направлені запозичення та фінансова допомога від світових фінансових організацій.

Юлія Тимошенко наголосила, що даним документом вводиться мораторій на збільшення додаткових соціальних видатків. „Ніхто ні у кого нічого забирати не буде. Пільги, які є, - зберігаються, всі рівні заробітних плат і пенсій, які є, -зберігаються, і вони будуть індексуватися, в залежності від рівня інфляції. Все, що у людей є - залишається”. - підкреслила Тимошенко.

Окрім того, у даному документі прописані зміни до існуючих нормативних актів, які передбачають зниження собівартості будівництва на 30-40%, підвищення рентної плати за природній газ, який постачається комерційним підприємствам, та введення акцизів на нафтопродукти, кошти від яких будуть спрямовані на будівництво доріг та мостів.

Юлія Тимошенко зауважила, що разом з антикризовим пакетом пропонується прийняти ще декілька законів. Зокрема, пропонується розглянути і прийняти як невідкладний Закон „Про податок на нерухоме майно”, згідно з яким на рівні місцевих бюджетів вводяться податки „на багатство”: „Там де люди живуть розкішно зараз є всі підстави ввести даний податок на таке майно і поповнити місцеві бюджети, де люди мусять мати стабільні доходи для нормального функціонування місцевих громад”.

Також пропонується прийняти законопроекти про соціальне партнерство, про викуп земель для суспільних потреб, про земельний кадастр, про вартісну оцінку сільськогосподарської землі.

Водночас Прем’єр-міністр зазначила, що від ухвалення парламентом даного законопроекту залежить як нормалізація фінансової та економічної ситуації в Україні, так і отримання суттєвої допомоги від світових фінансових організацій. Юлія Тимошенко також сподівається, що парламент вже сьогодні розгляне та остаточно проголосує за пакет антикризових заходів, підготовлених урядом.

“Тоді ми можемо розраховувати, що на початку наступного тижня Україні буде надана потужна фінансова світова допомога, що дасть можливість захистити Україну від будь-яких негативних впливів світової фінансової кризи”, - підкреслила Глава уряду.

Як повідомив журналістів лідер фракції БЮТ Іван Кириленко, Тимошенко візьме участь у погоджувальній раді у парламенті, де має намір особисто представити урядові законопроекти. Вона сподівається, що вдасться перконати парламентські фракції підтримати ці законопроекти.

Наразі, на сьогодні пленарні засідання вже закінчилися і у парламенті тривають консультації щодо законопроектів, запропонованих Президентом і урядом.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.