СБУ вдарить криміналом по свободі слова

Автор/джерело -  © proUA



Дата публiкацiї - 22.10.2008 15:51 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=5983

СБУ порушила кримінальну справу за фактом розголошення державної таємниці в частині експорту зброї Україною.

Про це повідомила прес-служба СБУ.

«1 жовтня 2008 року в мережі Інтернет розміщено копію листа ДК «Укрспецекспорт» з грифом обмеження доступу, а також текст інтерв’ю народного депутата України Коновалюка В.І. з коментарем щодо цього документа», - говориться в повідомленні СБУ.

За висновком Державного експерта з питань таємниць, відомості, що містяться у текстах зазначеного листа та інтерв’ю, становлять державну таємницю і мають ступінь секретності «Таємно». Дослідча перевірка засвідчила, що їхнє розголошення завдало шкоди національній безпеці України у зовнішньоекономічній й зовнішньополітичній сферах.

В СБУ також наголошують, - передбаченою законодавством перевіркою доведено, що поставки озброєння до Грузії здійснювались у законний спосіб, що підтверджено у тому числі, засіданням міжнародних експертів Робочої групи країн Вассенаарської домовленості (за участі у т. ч. Росії) 15 жовтня цього року в м. Відень.

Справу порушено за ознаками злочину, передбаченого ч. 1 ст. 328 КК України. (розголошення відомостей, що становлять державну таємницю).

Від “Аратти”: зрозуміло, ми не заперечуємо, що всі мають суворо дотримуватися чинного законодавства. Між тим. нагадаємо шановним правоохоронцям, що із подачі народних депутатів, у недалекому минулому, також широкого розголосу набули грифові документи, зокрема Адміністрації Президента Кучми.

А про плівки Мельниченка ми взагалі помовчимо, оскільки тут навіть не журналісти оприлюднювали те, що формально заборонено Законом.

Тим не менше, їхній розголос, хоча порушував чинне законодавство, проте став реалізацією конституційного права громадян знати правду про дії влади.

До речі, слідкувати аби керівні особи влади не порушували чинне законодавство - мають саме правоохоронні органи і спецслужби. Зокрема - СБУ. Що правда, в цій частині щось ніяких перемог не спостерегається.

Чи українські можновладці та особи до них наближені не порушують закони?


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.