Європарламент одноголосно ухвалив резолюцію по Голодомору

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 23.10.2008 14:47 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=5994

Сьогодні Європейський Парламент одностайно ухвалив Резолюцію щодо вшанування трагедії Голодомору 1932-1933 років в Україні.

Харків. 1933 рік. Фото з архівів НКВС

Про це повідомила прес-служба МЗС України.

Резолюція ЄП визнає Голодомор „жахливим злочином проти українського народу та проти людства”, „штучно створеним голодом”. Законодавчий орган Євросоюзу рішуче засуджує дії, „що були позначені масовими знищеннями, порушенням прав і свобод людини”.

Європейський Парламент також висловлює „солідарність з українським народом, який пережив цю трагедію, та вшановує тих, хто загинув у результаті штучного голоду в Україні”. ЄП закликає всі країни колишнього СРСР „надати повний доступ до архівів щодо Голодомору в Україні з метою всебічного вивчення для розкриття та повного встановлення всіх причин і наслідків” цієї трагедії в історії України.

Прийнявши рішення вшанувати Голодомор, Європарламент, до складу якого входять 785 депутатів з 27 країн-членів ЄС, приєднав свій вагомий голос до тих країн та міжнародних організацій, які вже визнали Голодомор в Україні 1932-1933 років.

Напередодні голосування 22 жовтня ц.р. в ЄП пройшли слухання на тему Голодомору. Жвава дискусія продемонструвала, що в Європейському Парламенті консолідується підтримка України, яка дедалі активніше демонструє свої євроінтеграційні прагнення.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.