На Тернопільщині знайдено кам`яну брилу з людським обличчям

Автор/джерело -  © «Освітній портал»



Дата публiкацiї - 1.08.2006 14:03 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=600

На цікаву знахідку натрапив працівник відділу археології Тернопільської обласної комунальної інспекції охорони пам’яток історії та культури Василь Ільчишин.

На фото з сайту www.wz.lviv.ua: можливо, камінь - ідол, що виконував певні функції у ритуалах наших предків...

Перебуваючи у науковій експедиції у Заліщицькому районі Тернопільської області, він побачив масивну кам’яну брилу, на якій природні стихії, а можливо, рука людини накреслили чіткі риси обличчя: очі, ніс, губи.

Оригінальну брилу знайдено в одному з урочищ - Білому камені, між селами Нирків, Устечко і Нагіряни. Вага знахідки - не менше десяти тонн, заввишки вона метрів із десять.

"Скорочуючи дорогу до табору, я прямував урочищем, - розповів Василь Ільчишин. - Ішов, милувався краєвидами, фотографував цікаві місця. І враз побачив цей камінь. Такий за свій немалий досвід роботи зустрів уперше. Визначити його вік можна лише після ретельних лабораторних досліджень, але вже зараз зрозуміло, що це унікальна знахідка. Поблизу ми виявили поселення доби раннього залізного віку. Можливо, камінь - ідол, що виконував певні функції у ритуалах наших предків..."

Натомість директор Заліщицького краєзнавчого музею Василь Олійник вважає, що вирізьблені на кам’яній брилі людські риси є, швидше за все, фантазією матінки-природи.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.