ФІнансова криза. Без роботи ризикує залишитися кожен третій українець

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 24.10.2008 12:36 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=6004

В той час, як хуторянські політикани на всю чубляться за владне корито, маленькі українці, які, насправді, є владою в державі, масово втрачають роботу, а значить опиняються на межі фізіологічного виживання. Така доля чекає кожного третього.

Світова фінансова криза примушує вітчизняні компанії різко знижувати свої витрати або звільняти співробітників. Ще частіше - і те, і інше.

Близько 150 українських компаній заявили про необхідність оптимізації своїх витрат, що в майбутньому обов'язково виллється в звільнення "зайвих" співробітників. Слідом за банкірами до звільнень варто приготуватися страховим агентам, будівельникам, IT-специалистам, юристам і працівникам важкої промисловості.

Наймасовіші звільнення прогнозуються на метпідприємствах. Ще вчора цю галузь називали хребтом національної економіки. Тепер цей хребет перебитий. Цей факт засвідчив голова ради директорів компанії Індустріальний союз Донбасу Сергій Тарута. Найближчим часом його компанія може на третину скоротити штат. Всього в ІСД працює близько 60 тис. працівників. "Це не наша провина, ми просто не можемо забезпечити цих людей зарплатньою", – розводить руками донецький підприємець.

Скорочення штату допоможе металургам заощадити до 500 млн. грн. на рік. В той же час, на виплату допомоги з безробіття державі доведеться витрачати мінімум на 600 млн. грн щорічно.
"Центри зайнятості мінімум на рік стануть самою витратною статтею в державному бюджеті", – говорить Ігор Коноваленко, консультант з питань соцзабезпечення Федерації профспілок України.

Щоб не звільняти співробітників Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча знайшов соломонове рішення і, за інформацією Федерації працедавців України, тимчасово перейшов на чотириденний робочий тиждень. Харківський тракторний завод також перейшов на чотириденку. Віктор Логачев, директор з персоналу ХТЗ, констатував, що тепер робочі отримуватимуть меншу зарплату, проте це краще, ніж нічого.

ФРУ повідомляє, що на Алчевському меткомбінаті вирішили не надто напружуватися і відправили частину співробітників до неоплачуваної відпустки. Віце-президент ІСД, до складу якого входить Алчевський меткомбінат, Олександр Пилипенко вже заявив в пресі про свій сумний прогноз: "Ця криза системна. І проблема торкнеться всіх, і тоді мова йтиме не про металургію або ситуацію в Індустріальному союзі Донбасу, а про ситуацію в країні, схожу з тією, яка склалася в США в 1929 році. Думаю, скоро в Україні кожен третій стане безробітним".

Не додає оптімізму й стан рінку праці.

Зазвичай традиційне зростання активності на ринку праці в жовтні, нині ознаменувалося загальним скороченням кількості вакансій, які пропонують в цьому бізнес-сезоні працедавці.

Як повідомили у компанії Headhunter, в порівнянні з вереснем загальна кількість вакансій в жовтні впала на 15% (порівнюється середня кількість вакансій, що розміщуються в добу на сайті компанії).

Подібну тенденцію підтверджують і інші українські сайти із пошуку роботи. При цьому кількість вакансій продовжує скорочуватися приблизно на 0,5-1% в добу.

Найбільше скорочення відбулося у сфері банків/інвестицій (70%), страхуванні (50%), вищому менеджменті (40%).

Зростання кількості вакансій спостерігалося тільки у сфері продажів (2%).

На тлі скорочення активності з боку працедавців, ринок праці насищається пропозиціями кандидатів на вакансії.

Так, минулого місяця резюме фахівців поступило на 30% більше, ніж в серпні. За прогнозами, обсяг надходжень резюме в жовтні збільшиться ще на 7% в порівнянні з вереснем.

У жовтні на 37% збільшилася активність кандидатів, що віддзекалюється в кількості відгуків на вакансії.

За матеріалами korrespondent.net


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.