Зірки теж трусить. Як виявилося

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 25.10.2008 16:08 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=6011

Фахівці Європейського космічного агентства (ESA) за допомогою супутника COROT вперше зафіксували зоретрус - коливання поверхні зірок, які відбивають процеси, що проходять в їхніх надрах.

Супутник COROT вперше зафіксував звукові хвилі, що надходять від досліджуваних зірок. За словами Аеєна Роксбера з Королівського коледжу Лондона, цей процес можна порівняти з визначенням форми музичного інструмента за його звучанням.

Експерт повідомив, що COROT "слухав", які звуки видають три схожих на Сонце зірки HD499933, HD181420 і HD181906, що перебувають на відстані 100-200 світлових років від Землі. Відомо, що всі вони небагато важчі від Сонця й більш гарячі.

Вчені припускали, що коливання цих зірок будуть більше виражені, ніж у Сонця й дані, отримані супутником COROT, підтвердили це припущення. Але вібрація досліджуваних зірок виявилася на 25% менше очікуваної.

На даний момент астрономи не можуть пояснити таке явище.

Відомо, що супутник COROT був запущений на орбіту в грудні 2006 року для того, щоб відслідковувати незначні зміни яскравості прилеглих зірок. Основним завданням супутника є пошук екзотичних планет і вивчення того, що перебуває всередині зірок.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.