Хроніки дерибану. Прихватизація “Київхліба: хліб дорожчає на тлі космічного дерибану землі

Автор/джерело -  © FINANCE.UA



Дата публiкацiї - 27.10.2008 12:25 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=6016

Замість доступних кожному хлібобулочних виробів, кияни матимуть нагоду милуватися офісними центрами.

Холдинг "Хліб Києва" продав один зі своїх законсервованих виробничих майданчиків - хлібозавод №4 (район станції метро "Лук’янівська", на вул. Дегтярівській) - під будівництво офісного центру.

Покупцем стала компанія "Будівельний союз "Моноліт" (Київ). За офіційними даними, контроль над "Будівельним союзом "Моноліт" здійснюють ТОВ "Інтеграл-Гарант", ЗАТ "Вадес" і фізична особа - голова правління останньої компанії Сергій Тунік. "Вадес" займається загальним будівництвом, а також підготовкою до продажу або здачі в оренду будинків. Компанію "Інтеграл-Гарант" кілька учасників ринку пов'язують із "Інтеграл-Холдингом", основним акціонером якого є публічна компанія "КДД Груп Н. В" братів Константиновських. Ціль покупки майданчика під комбінатом - будівництво офісного центру: за даними Антимонопольного комітету, що видав дозвіл на покупку, "Будівельний союз "Моноліт" планує здавати в оренду офісні приміщення в столиці.

За неофіційною інформацією, крім придбання майданчика під хлібокомбінатом, будівельна компанія веде переговори про покупку підприємства-автопарку, що знаходиться по сусідству на вул. Дегтярівській. Вартість сотки землі в районі станції метро "Лук’янівська" - $25-30 тис., площа хлібокомбінату - мінімум 2 га. Учасники ринку не сумніваються, що навіть при високій ціні землі проект буде високорентабельним - за оцінками Colliers International, у цілому за 2008 р. у Києві з'явиться близько 195 тис. кв. м офісів, і при цьому попит продовжує значно перевищувати пропозицію.

Як запевнили в "Хлібі Києва", мова йде про продаж активу, а не технічної перереєстрації, і компанія-покупець не афільована із власниками хлібного холдингу. "Київхліб" більше не має відношення до цього активу", - говорить Наталя Лук'янова, прес-секретар "Хліба Києва". Нагадаємо, що хлібокомбінат №4 у результаті реструктуризації вже рік як не існує в статусі окремого заводу (був приєднаний до хлібокомбінату №10, а потім припинив своє існування, одержавши статус виробничого цеху цього підприємства). "Нічого нашого там уже не залишилося: обладнання було розподілено по інших заводах, інше порізали на металобрухт. Від заводу - одні стіни", - говорить джерело в "Київхлібі".

Цей продаж може стати першим в черзі угод із продажу зупинених хлібокомбінатів. За останні роки "Хліб Києва" закрив кілька заводів, розташованих переважно в привабливих для забудови місцях. Зокрема, був законсервований, а потім і закритий комбінат №1 на Печерську (торік було ухвалено рішення про продаж його майнового комплексу), хлібозавод №6 (біля станції метро "Лівобережна") був приєднаний до хлібокомбінату №11.

За інформацією "і", у наступному році це підприємство буде повністю зупинено, а також буде вирішуватися питання про доцільність подальшого функціонування Булочно-кондитерського комбінату (розташований напроти лікарні "Охматдет"). Не виключено, що список буде розширений - уже зараз, щоб не допустити скорочення обсягів виробництва через зменшення кількості працюючих підприємств, холдинг збільшує потужності на заводах, розташованих у віддалених від центру Києва районах або в регіонах. Зокрема, найближчим часом повинна бути запущена додаткова лінія з виробництва хліба "Українського" на Васильківському хлібокомбінаті. "Якщо первинно одержання коштів за продаж землі, то винесення виробництва в регіони - логічний крок. Продаж активу означає для власників зниження ризиків, які б виникли у випадку самостійної реалізації будівельного проекту, особливо в умовах фінансової кризи", - говорить Анатолій Баронін, директор аналітичної групи Da Vinci AG.

Від “Аратти”: ми, власне й раніше неодноразово писали, що уся свистопляска навколо збільшення відпускних цін на хліб для мешканців столиці і подальше відчуження “Київхліба” із комунального майна - має лише одну мету: прихватизаційний дерибан золотої столичної земельки.

Тепер, як кажуть, процес пішов. На очах у гаранта наших конституційних прав і свобод.

Ми ж можемо зазначити лише одне: коли владу обирають за пакет іржавих консервів та протухлої гречки, - іншого результату й очікувати годі. І можна не цікавитися політикою - адже, в результаті, ті хто себе називають політиками самі залізуть у вашу кишеню. Бо ви їм це дозволяєте самі, беручі участь у їхніх лохотронах.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.