Росія зачиняє вікно у Європу і відчиняє браму в Азію

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 27.10.2008 16:28 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=6021

Сьогодні уряд РФ розгляне, підготовлений Мінекономрозвитку, проект Основних напрямків зовнішньоекономічної політики Росії на період до 2020 року.

Документ орієнтований на активне проникнення російського бізнесу на світові ринки. При цьому він передбачає переорієнтацію в зовнішній торгівлі з держав Євросоюзу на Індію і Китай.

В понеділок в Москві прем'єр Держради КНР Вень Цзябао обговорить з російським керівництвом перспективи співпраці двох країн в нафтогазовій сфері.

Високопоставлений чиновник з Мінекономрозвитку на зустрічі з журналістами зізнався, що підготовлений документ носить таємний характер, і уряд розглядатиме його за закритими дверима.

Водночас до Основних напрямків зовнішньоекономічної політики країни є додаток без грифа "таємно", яке буде опубліковано.

Одне з головних завдань, поставлених в документі, за словами джерела, – забезпечення лідируючих позицій Росії на євразійському просторі. У контексті цього почнеться поступова переорієнтація партнерських зв'язків із заходу на схід.

Європа – основний зовнішньоекономічний партнер Росії сьогодні, в майбутньому відійде на другий план, поступившись місцем Китаю і Індії. "Це ведучі, ключові ринки, які розвиваються динамічніше, ніж ринок Євросоюзу", – пояснив чиновник. З Європою у нас вже існує система "дорожніх карт", на підставі яких і будуватиметься зовнішньоекономічна діяльність. У ній домінуватиме отримання сучасних технологій і принципів управління бізнесом. Втім, передбачається достатньо активний обмін активами, що дозволить нашим провідним компаніям упевнено відчувати себе на західних ринках.

Що стосується євразійського простору, то тут, по оцінках Мінекономрозвитку, можна ставити і вирішувати куди більш амбітні завдання. Особливо це стосується ролі Росії в економічному співробітництві в рамках СНД. Митний союз, що формується в даний час Росією, Казахстаном і Білорусією, надалі буде розширений за рахунок вступу до нього інших держав Співдружності, впевнені у Москві.

Але до цього, відзначив чиновник, відпрацьовуватиметься нова модель валютних стосунків, в якій російському рубаю відводиться роль резервної валюти, а Москві – повноправного фінансового центру, що акумулює капітали зі всього СНД. При цьому внесок російської економіки в світовий ВВП виросте з 4 до 4,2–4,3%.

Уряд у боргу перед російським бізнесом, що працює на свій страх і ризик за кордоном, відзначив чиновник. Компаніям надаватиметься допомога, причому не тільки в лобіюванні їхніх інтересів. Держава має намір надавати держгарантії по експорту і ввести механізми страхування інвестицій за кордоном. Ці інструменти мають бути створені впродовж найближчих двох років.

Конкретні терміни вступу Росії у ВТО в проекті Основних напрямів зовнішньоекономічній діяльності не прописані. До цього такі терміни називалися неодноразово, проте кожного разу прогноз не виправдовувався. Та все ж вступ у ВТО "може трапитися швидше, ніж можна було б собі подумати", заявив чиновник.

Росія і Китай обговорюють в Москві нафтогазову співпрацю

Прем'єр Держради КНР Вень Цзябао обговорить в понеділок в Москві з російським керівництвом перспективи співпраці двох країн в нафтогазовій сфері. У російську столицю він прибуває з дводенним офіційним візитом на запрошення голови уряду Росії Володимира Путіна.

"Росія і Китай знаходяться на дуже хорошому рівні ведення енергодіалогу, - сказав напередодні віце-прем'єр РФ Ігор Сечин. - За останній час проведена непогана робота нашими компаніями, міністерствами і відомствами, залученими в енергодіалог, відбулася оптимізація нашої співпраці". На його думку, "двостороння співпраця в енергетиці виходить на новий рівень".

Ігор Сечин нагадав, що зараз в нафтовій галузі працюють декілька спільних підприємств в Росії і Китаї, ухвалено рішення про будівництво нафтопроводу від Сковородіно до кордону з КНР. "Компанія "Транснєфть" підготувала проект цього відгалуження, технічні умови якого зараз знаходяться у стадії узгодження з китайською стороною", - додав віце-прем'єр.

Крім того, в даний час ведуться переговори по співпраці РФ і КНР в газовій сфері, з'являються нові проекти в електроенергетиці, розвивається співпраця за атомною програмою. "Всі питання знаходяться у стадії активного опрацьовування, і ми готові до конкретного наочного обговорення", - підкреслив Сечин.

Глави урядів двох країн візьмуть участь в третьому російсько-китайському економічному форумі представників ділових кіл. Сторони також обговорять графік проведення Року російської мови в Китаї в 2009 році. Планується підписання цілого ряду угод в торговельно-економічній, технічній, гуманітарній і інших галузях.

Як глава китайського уряду Вень Цзябао відвідує Росію в четверте. Перший офіційний візит відбувся у вересні 2004 року.

Експерт: довгострокові стратегії - в Росії - справа безперспективна

Незалежні експерти не тільки не розділяють занадто оптимістичного настрою розробників проекту Основних напрямів зовнішньоекономічній діяльності Росії до 2020 року, але і взагалі ставлять під сумнів доцільність розгляду і ухвалення цього документа зараз. На думку директора департаменту стратегічного аналізу ФБК Ігоря Ніколаєва, в умовах, що створилися, затверджувати довгострокові стратегії справа безперспективна.

"Ситуація міняється повністю. І вже через рік ми переконаємося, що російська економіка, що демонструє зараз щорічне зростання в 7–8%, взагалі не росте", – підкреслив експерт. Він вважає, що намагатися скласти прогнози до 2020 року – це "все одно, що вилами по воді малювати". Тому доцільно зосередити зусилля на короткостроковому і середньостроковому плануванні економічної діяльності взагалі і зовнішньоекономічною – зокрема.

За матеріалами NEWSru


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.