Русинські сепаратисти - проект Балоги

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 27.10.2008 17:14 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=6023

Лідер “Народної самооборони” в Закарпатській області, народний депутат України Геннадій Москаль вказує, що безпосереднім ініціатором русинського руху є керівник Секретаріату Президента Віктор Балога.

У суботу в Мукачеві делегати Європейського конгресу підкарпатських русинів підписали “Акт провозглашенія возсозданія русинськой государственности” та проголосили створення республіки “Подкарпатська Русь”. Подія вже встигла викликати чималий резонанс і суперечливі коментарі різних політиків.

Лідер “Народної самооборони” в Закарпатській області, народний депутат України Геннадій Москаль вказує, що безпосереднім ініціатором русинського руху є керівник Секретаріату Президента Віктор Балога:

- Те, що русинський рух на Закарпатті контролює особисто керівник президентського Секретаріату Балога, немає ніяких сумнівів. Усі прекрасно пам’ятають, що рішення Закарпатської обласної ради у березні минулого року про визнання окремої національності “русин”, з якого й почалася ескалація цього питання, прийняли лояльні до Балоги фракції облради, а їх основою стала фракція “Наша Україна”. І той факт, що теперішнє проголошення “русинської державності” в Мукачеві збіглося з чутками про відставку Балоги – зовсім не випадковий збіг обставин. Керівник СП на випадок відставки тримає для себе місце голови Закарпатської облради, на яке поки що поставив М.Кічковського – зовсім не авторитетну в краї й несамостійну людину. Русинська карта в майбутньому має стати предметом торгів із Києвом для отримання різних преференцій, а в нинішніх умовах – це фактор стримування й попередження як свого безпосереднього патрона, так і недругів, яких у Балоги останнім часом з’явилося дуже багато: “Звільните мене з секретаріату – отримаєте Русинську республіку”. Своїми ігрищами в сепаратизм Балога переслідує чисто особисті цілі. А те, до чого це може призвести в майбутньому, як “аукнеться” державі, йому абсолютно байдуже. Залишається лише гірко пошкодувати, що людині такого рівня доручили керувати президентським Секретаріатом.

Водночас, БЮТ звернувся до Служби безпеки України та Генеральної прокуратури України з вимогою негайно перевірити можливу причетність глави Секретаріату Президента України Віктора Балоги до фінансування нечисленної групи галасливих осіб, яка видає себе за русинський рух та ухвалює резолюції з продукує сепаратистськими погрозами.

Про це повідомила прес-служба.

“Підставою для розслідування мають стати непоодинокі публікації у засобах масової інформації, в яких достатньо авторитетні журналісти повідомляють про те, що політичні та бізнесові партнери Віктора Балоги надають фінансову допомогу рухові підкарпатських русинів”. - зазначає прес-служба.

Водночас в БЮТі вважають, що СБУ має проаналізувати та обрубати не лише київські, але й закордонні зв’язки отця Димитрія Сидора, який проголошує себе лідером так званого русинського руху.

В БЮТі хотіли б вірити в те, що “Другий європейського конгрес підкарпатських русинів” не є одним із сценаріїв дестабілізації ситуації в Україні, будь-то Крим, чи Закарпаття, які розробляються з метою переходу до прямого президентського правління.

“Посягання, навіть далеке від реалізації, на державну цілісність України - той антидержавний злочин, за який мають понести покарання не лише виконавці, але і його організатори та покровителі, які, зазнаючи фіаско в Києві, мріють покерувати т. зв. Підкарпатською Руссю, або принаймні розіграти русистську карту в гіпотетичній передвиборчій кампанії. Подібні провокації треба придушувати в самому зародку”. - наголошує премс-служба.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.