“На Іллі – новий хліб на столі”

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 2.08.2006 16:43 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=603

Сьогодні день Пророка Іллі, який за народною традицією є наступником громовика Перуна. Селяни в цей час уже випікали хліб з нового врожаю. І після Іллі, зазвичай, починався озимий посів жита і пшениці.

2 серпня (20 липня за старим стилем), в народі вважався початком осені. Може тому, що закінчилися жнива – кульмінаційний момент в житті хлібороба-орія? Тепер час заготівлі і приготування до зими.

1серпня (19 липня) в народі відзначали день святої Мокриди, який за народною уявою був останнім днем літа. Навіть приповідка зберіглася: “Свята Мокрида осінь приносить”. Селяни-господарі в цей день уважно спостерігали за погодою.

Яка погода на Мокриди, така буде й осінь. “Якщо на Мокриди дощ, сій жито, буде врожай”, - казали на Уманщині. А на Київщині селяни знали, що “як на Мокриди дощ, то оріхи повимокають, а як сухо, то бджоли повилітають!” – тобто будуть роїтися.

2 серпня (20 липня за старим стилем) християнська церква святкує день Пророка Іллі, який за народною традицією є наступником громовика Перуна. “Грім гримить, то Ілля по небесному мосту в огненній колісниці їде”. “До Іллі дощ ходить зі своїм вітром: за вітром і проти вітру, а після Іллі тільки за вітром”. “До Іллі хмари ходять за вітром, а після Іллі – проти вітру”.

Як ми знаємо, Перун був головним богом в часи Київської Русі. Він був покровителем князів, воїнів, символізував владу, тому що був богом не тільки грому і блискавок, а небесного вогню – чоловічого начала. Перун керує всіма небесними явищами. Високий, плечистий, чорноволосий, має велику голову та золоту бороду (мед по бороді тече). В правій руці - лук, в лівій - стріли. Найсильніший у природі, бореться зі злими силами.

2 серпня святкували день Перуна. В цей день вся нечиста сила, рятуючись від стріл справедливого бога, перетворюється на тварин. Тому в цей день до хати не пускали собак і кішок. Зараз досв селах старі люди під час грози відганяють від себе котів і собак, тому що вірять, що в них ховається нечиста сила, з якою змагається Ілля-громовержець.

В народі ходить легенда, що коли біси повстали проти Бога, то Бог наказав Іллі прогнати нечисту силу з неба. З того часу Ілля ганяється за бісами і пускає в них огнені стріли – блискавки і громи.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.