У парламенті все чіткіше проступають обриси ширки

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 28.10.2008 15:05 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=6032

БЮТ готовий невідкладно розглянути у сесійній залі законопроект “Про першочергові заходи щодо запобігання подолання в Україні негативних наслідків фінансової кризи”, запропонований Президентом України.

Про це Заступник Голови ВР, член БЮТ Микола Томенко повідомив сьогодні на брифінгу у парламенті, коментуючи результати наради керівників фракцій щодо черговості сьогоднішнього голосування «антикризових» законопроектів.

Він поінформував про те, що у президентському варіанті законопроекту враховані принципові пропозиції щодо подолання економічної кризи Уряду, більшості фракцій парламенту та народних депутатів, які вносили відповідні пропозиції. При цьому, за словами віце-спікера, фракції Блоку Литвина та КПУ висловили готовність розглянути цей законопроект першочергово із певними застереженнями. Натомість Партія регіонів та НУНС заявили про необхідність першочергового розгляду законопроектів щодо змін до виборчого законодавства, фінансування дострокових парламентських виборів та про судоустрій.

«Великою несподіванкою є те, що пропрезидентська партія виступила проти першочергового розгляду президентського антикризового закону. Цьому є два пояснення: або «Наша Україна» вчасно не була поінформована про те, що Президент разом з фахівцями, своїм Секретаріатом «цілу ніч» узгоджував законопроект, який сьогодні поданий до ВР, або, можливо, вранці Президент дав іншу вказівку своїй команді у парламенті - не голосувати за свій же законопроект. Тому поведінку НУНС можна пояснити або незбагненною загадкою, або політичним єзуїтством», - зазначив Микола Томенко.

Він наголосив, що Уряд готовий відкликати свій законопроект і не наполягає на його голосуванні, а тому будь-які пояснення НУНС своєї відмови від голосування пропрезидентського законопроекту начебто наполяганням БЮТ на ухваленні урядового варіанту є неправдою.

«Сподіваюся, що «Наша Україна» отримає у Президента необхідну інформацію та на вечірньому пленарному засіданні даний президентський законопроект буде підтриманий бодай пропрезидентською фракцією», - зазначив Микола Томенко. Він зауважив, що голосів «проурядової» (БЮТ) та «пропрезидентської» (НУНС) фракцій цілком вистачить, щоб ухвалити законопроект «Про першочергові заходи щодо запобігання подолання в Україні негативних наслідків фінансової кризи».

Натомість, лідер НСНУ В'ячеслав Кириленко заявив сьогодні на брифінгу, що «Наша Україна» лишається на чіткій позиції: не можна розв’язувати економічну кризу, не подолавши політичної».

«Оскільки в парламенті між фракціями вже взагалі нема довіри, то усі політичні сили повинні мати хоча б мінімальні взаємозобов’язання, - зауважив голова «Нашої України», - Якщо увесь парламент проголосує за консолідований антикризовий законопроект, то у політичних сил повинно бути розуміння й того, що одночасно потрібно розв’язувати і політичну кризу, а не блокувати трибуну».

«І оскільки є чіткий намір з боку БЮТ вдаватися лише до блокування - ми пропонуємо відійти від таких непродуктивних схем політичного хуліганства і почати розглядати – згідно із порядком денним – усі антикризові законопроекти», - наголосив Кириленко, додавши, що «порядок розгляну визначить сесійна зала – розглядатиметься той законопроект, який набере необхідні для цього голоси».

«Але, в будь-якому разі, цей шлях треба проходити, а не «утопати» в нескінченних засіданнях у кабінеті спікера, які до того ж відбуваються на тлі заблокованої трибуни», - заявив В’ячеслав Кириленко.

Отже, як очевидно із висловлювань лідерів фракцій, на сьогодні голосування із антикризового пакету фактично блокується двома пропрезидентськими фракціями: ПР і НУ, які, за вказівкою Банкової, узяли курс на дострокові вибори. І фінансова криза, і проблеми виборців їм, м'яко кажучи, цікаві виключно як елемент лохотрону. Бо лідери регіоналів не приховують: вони вже бачать себе у міністреських кабінетах.

Звісно, якщо ми із вами надамо їм це задовлення. Хоча, ми цілком здатні продемонструвати, принагідно, хто є справжнім лохом на цій землі.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.