Зерно нового врожаю є високої якості

Автор/джерело -  © "Аратта-Україна"



Дата публiкацiї - 2.08.2006 19:03 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=604

Про це повідомив у своєму виступі в Верховній Раді виконуючий обов’язки міністра аграрної політики Олександр Баранівський.

“Якщо брати якісні показники, в минулому році було 46% продовольчої пшениці, решта – фуражна. В цьому році 73% пшениці – продовольча, яка має 11,4% білка”, - відзначив він. При цьому він нагадав, що в цьому році прогнозується зібрати не менше 15 млн. тон. “Зерно якісне. Це намагання зернотрейдерів збити ціну”, - каже Баранівський.

Крім того Баранівський підкреслив, що в цьому році впроваджена оцінка зерна не по клійковині, а по білку, як це робиться в усьому світі. Він відзначив, що внаслідок різних оцінок якості у нас і в інших країнах зернотрейдери, купляючи зерно по клійковині 4, 5 класу і навіть непродовольче, продавли його за кордон як 3 або навіть 4 класу по білку. Зернотрейдери “мали на цьому зиск, відповідно, страждали аграрії. В цьому році ми цю диспропорцію поправили”, - сказав Баранівський.

За його словами, недобір зерна в цьому році в світі створив непогану ціну на зерно, на теперішній час пшениця 3 класу в господарствах на токах коштує 700-710 гривень за тону, а в портах Одеси – 790 гривень за тону. “Ми вважаємо, що це достатньо прийнятна ціна для аграріїв”, - відзначив він.

Міністерство аграрної політики прогнозує урожай зерна в 2006 році близбко 40 млн. тон. В 2005 році урожай зерна склав 38 млн. тон (з них 20,3 млн. тон – продовольче зерно), в 2004 році – 41,8 млн. тон.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.