В Чорному морі знайшли залишки зниклого античного міста

Автор/джерело -  © NEWSru.com



Дата публiкацiї - 29.10.2008 23:03 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=6043

Поблизу Тамані (Краснодарський край РФ) в однойменній затоці виявлені сліди затонулого стародавнього поселення.

"При плановому зануренні кубанські аквалангісти-любителі виявили античну кераміку. Також були виявлені оброблені камені, які могли бути частиною архітектури старогрецького міста", - повідомив в середу старший науковий співробітник музею-заповідника імені Феліцина Олександр Кондрашев.

Залишки поселення розташовані на відстані близько кілометра від берега і залягають на глибині 4-4,5 метрів. "Імовірно, виявлені історичні фрагменти можуть належати античному місту Апатур, загиблому понад дві тисячі років назад", - наголосив він.

Кондрашев також відзначив, що до місця виявлення поселення на початку 2009 року планується спорядити спеціальну наукову експедицію, якій належить встановити точне походження археологічного матеріалу.

Апатур - стародавнє місто на березі Таманського затоки, існував приблизно в V столітті до н.е. Стародавні історики описували його як ранній центр поклоніння культу Афродіти. Імовірно був затоплений через підвищення рівня світового океану. Учені досі не можуть точно вказати його місцеположення.

Нагадаємо, що скарб з 15 бронзових предметів ХІІІ-Х століть до нашої ери знайшли на території городища "Дикий Сад" в Миколаєві. Про це повідомив начальник комплексної археологічної експедиції "Дикий сад" Кирило Горбенко. За його словами, це унікальна знахідка, найзначніша починаючи з 1927 року, коли археолог Камінський знайшов бронзовий казан. Раніше знаходили окремі речі з бронзи, але така кількість виробів, причому таких, що чудово збереглися, знайшли вперше.

До того, як стало відомо, одеські археологи отримали дозвіл і розпочали роботи на Приморському бульварі. Якщо раніше безцінні знахідки античної старовини фахівцям доводилося буквально виймати з ковша екскаватора, який працював на реконструкції бульвару, то тепер робочі самі приносять археологам випадкові знахідки. Спецтехніка навіть допомогла археологам зняти перший шар грунту над античними спорудами і тепер у археологів з'явилася надія на створення невеликого музею просто неба.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.