Напередодні космічної кризи. Навколо Землі треба прибрати сміття

Автор/джерело -  © РІА Новості



Дата публiкацiї - 30.10.2008 15:14 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=6049

NASA опублікувало свій квартальний звіт, у якому йдеться про те, що космічне сміття збільшується небаченими темпами й уже загрожує населенню Землі.

Згідно з даними агентства, на орбіті зараз перебуває 12851 великих об'єктів штучного походження, з яких 3190 справних і супутників, що вийшли з ладу, 9661 щаблів ракет та інше космічне сміття.

При цьому кількість часток космічного сміття розміром від 1 до 10 см. становить понад 200000 одиниць, а число часток менших 1 см. може перевищувати десятки мільйонів.

Фахівці зазначають, що космічне сміття в основному сконцентроване на висоті від 850 до 1500 км. над поверхнею Землі, але багато його й на висоті польоту космічних кораблів та Міжнародної космічної станції (МКС).

В NASA повідомляють, що обсяги космічного сміття досягли вже таких розмірів, що можуть загрожувати людині. Наприклад , політ американського шаттла Atlantіs для ремонту телескопу Hubble у лютому 2009 року може становити небезпеку для екіпажу - телескоп перебуває на орбіті близько 600 км. над Землею, у зв’язку з чим ймовірність зустрічі з космічним сміттям, за підрахунками фахівців, зростає майже вдвічі.

Якщо космічне сміття, розташоване на висоті нижчій 600 км., протягом декількох років входить в атмосферу й згоряє в ній, то сміттю, яке знаходиться на висоті 800 км., на це потрібно десятиліття, а штучним об'єктам на висоті від тисячі кілометрів і вище - сотні років.

Станом на початок 2008 року на геостаціонарній орбіті (ГСО) було зафіксовано 1147 об'єктів великого космічного сміття.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.