Японські вчені можуть реалізувати парк Юрського періоду

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 5.11.2008 14:06 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=6075

Невдовзі японські вчені, напевно зможуть клонувати вимерлих тварин. Щоправда, поки що вони обмежуються замороженими мишами.

Японські вчені створили клони мишей, які були заморожені 16 років тому, спростувавши гіпотезу про те, що заморожені клітини непридатні для клонування, так як лід може пошкодити структуру ДНК.
Експеримент був здійснений генетиками з Центру біології розвитку в місті Кобе.

За словами вчених, їх методика, судячи з усього, дозволить відтворити давно вимерлих тварин за їх замороженими останками.

З моменту появи в 1996 році клонованої вівці Доллі при клонуванні використовувалися тільки живі донорські клітини, ДНК з яких вчені переносили до яйцеклітин реципієнта.

Їм вдалося створити клони за допомогою клітин мозку миші, яка довго перебувала у замороженому стані при температурі 20 градусів нижче нуля.

Вчені витягли із замороженого гризуна генетичний матеріал і помістили в яйцеклітину піддослідної тварини, в результаті на світ з'явилися чотири живі копії померлої миші.

Автори експерименту вже заявили, що готові взятися за воскресіння мамонтів, динозаврів та інших вимерлих тварин. Вчені, проте, визнають, що зробити це буде не так просто.

За їхніми словами, головна проблема в тому, що для клонування вимерлих тварин або тварин на межі зникнення не вистачає підходящих реципієнтів - сурогатних "матерів", яйцеклітини яких можна було б використовувати.

У Японії новина про клонування мертвих мишей викликала бурхливу дискусію етичного і релігійного характеру.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.