Тарасюк хоче заборонити банкам оббирати клієнтів

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 10.11.2008 15:25 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=6094

Голова Парламентського Комітету з питань європейської інтеграції Борис Тарасюк пропонує Верховній Раді внести зміни до Цивільного кодексу України, Закону України “Про банки і банківську діяльність”, якими заборонити банкам змінювати умови укладених з клієнтами договорів.

Про це повідомила прес-служба.

Тарасюк зазначає, що в умовах поглиблення світової фінансової кризи та її впливу на економіку України, поширеним стало явище зміни банками в односторонньому порядку умов кредитних договорів з клієнтами.

«Тисячі позичальників одержали листи, в яких банк повідомляє про підвищення розміру процентної ставки. Вибір у таких клієнтів невеликий – або терміново погасити кредит, або платити за підвищеною процентною ставкою. Таким чином, банки перекладають свої фінансові проблеми на плечі своїх позичальників», - зазначив Тарасюк.

Проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо заборони банкам змінювати умови договору банківського вкладу та кредитного договору в односторонньому порядку)» реєстр. №3343 внесений Тарасюком, передбачає заборону банкам збільшувати розмір процентної ставки за кредитними договорами або зменшувати її розміру за договорами банківського вкладу.

Законопроектом пропонується «визнати нікчемними» положення зазначених договорів, якими закріплюється право банку в односторонньому порядку переглядати умови цих договорів.

«Прийняття зазначеного Закону сприятиме захисту прав та законних інтересів клієнтів банківських установ, дозволить захистити їх від необґрунтованого підвищення процентних ставок за кредитними договорами», - пояснив Тарасюк.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.