НБУ фактично відроджує кримінальний ринок валюти

Автор/джерело -  © FINANCE.UA



Дата публiкацiї - 10.11.2008 22:53 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=6096

Купити в Києві американську валюту непросто, зате її виставляють за помірною ціною - у середньому 5,80.

Виправдання торговців із приводу нестачі долара і євро прості: вони продають тільки те, що їм принесли, а люди зараз із іноземною валютою прощатися не хочуть.

Напередодні в столиці купити долар було практично неможливо. Фахівці говорять: це пов'язано з останньою постановою Нацбанку України, що заборонив комерційним банкам продавати валюту дорожче, ніж на півтора відсотка від офіційного курсу. А це невигідно самим фінансовим установам, тому що один відсоток від валютних операцій вони віддають у Пенсійний фонд. А працювати без прибутку і тим більше собі в збиток ніхто не буде. Саме тому готівкові долар і євро притримують.

Тим часом біля обмінників знову з'явилися спекулянти, у них валюта є завжди, але за іншим курсом. З нового ж року НБУ планує закрити всі обмінні пункти, тому придбати будь-яку іноземну валюту можна буде тільки в банках.

Від “Аратти”: Як ми бачимо, у банківського керівництва України так і не вистачило розуміння, що заборонами чи брехнею можна зробити вигляд подібності, але аж ніяк не вирішити проблему.

В даному випадку, зараз, через проміжок часу, який пройшов із введення так званого антикризового регулювання, створена видимість відсутності ажіотажу на ринку готівкової валюти. Але не із причини зниження ажіотажного попиту, а з причини відсутності готівки на легальному ринку.

І чого домоглися українські банківські керманичі? Подолали кризу? Та де там! Криза саме продовжує переможну ходу.

І ця переможна хода одразу ж проявилася наявністю спекулянтів біля обмінників.

Можна сміливо прогнозувати, що надалі лави бажаючих заробити на незаконних операціях - тільки зростатимуть. Бо теперішня дурнувата держава хоче позбавити громадян права вільно виконувати обмінні валютні операції там, де цим громадянам вигідно й зручно.

І можете не мати сумнівів: кримінальний і банківський бізнес скоро знову товаришуватимуть. Проти нас, громадян, зрозуміло.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.