Ресторани «фастфуд»: виявляється, у льоді бактерій більше, ніж у воді з туалету

Автор/джерело -  © Брайєн Трогт, Велика Епоха



Дата публiкацiї - 3.04.2006 13:55 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=61

Нещодавно 12-річна школярка отримала головний приз на ярмарку науки в одній із шкіл Флориди за те, що провела порівняльний аналіз кількості бактерій, що містяться у воді з туалетів ресторанів серії «фастфуд» з льодом, який кладуть у напої в тих же «фастфудах».

Вона з'ясувала, що в 70% випадків лід містив більшу кількість бактерій, ніж вода з туалетів.

Щоб здійснити свій проект Жасмин Робертс побувала в п'ятьох ресторанах серії «фастфуд» на півдні Флориди. У кожному ресторані вона брала шматочки льоду зі столиків самообслуговування, а також з машин автоматичної подачі льоду для напоїв. У цих же ресторанах вона брала і зразки туалетної води.

Усі зразки були поміщені в стерильні ємності і досліджені в лабораторії центру з вивчення раку Лі Моффіт.

У чотирьох з п'яти випадків лід, який був узятий зі столиків для самообслуговування, містив більше бактерій, ніж вода в туалеті. А лід з машин автоматичної подачі, містив більше бактерій, ніж туалетна вода, у трьох випадках.

Щодо бактерій, знайдених у льоді в трьох з п'яти ресторанів результат виявився таким: дослідження показали наявність бактерій кишкової групи, бактерій, що присутні у фекаліях теплокровних тварин.

Симптоми, пов'язані з присутністю бактерій кишкової групи, включають спазми і понос. Інший вид кишкової бактерії, під назвою ДНК-полімераза (Е. Coli), може викликати кишкові захворювання, а в окремих випадках призвести до гемолітичного уремічного синдрому, серйозного захворювання нирок.

12-річна дівчинка сказала, що результати її вразили.


"Я думала, що в льоді міститься невелика кількість бактерій, і я ніколи не сподівалася, що їх буде так багато», - сказала вона. І ніколи не думала, що вода з туалету може бути чистішою”.

Вона припускає, що існує кілька шляхів зараження води.
"Можливо, апарати не очищують належним чином, або причиною є те, що хтось торкається льоду руками", - сказала вона.

Після того, як у лабораторії були отримані ці результати, Жасмин зустрілася з керівниками і власниками ресторанів. Вони були шоковані цими результатами. Деякі керівники сказали, що вони скористаються цією інформацією для того, щоб змінити методи обслуговування.

Який урок ми можемо з цього мати? Коли замовляєте напої, уникайте льоду в склянці.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.