Вчені виявили зіркову систему, схожу на Сонячну

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 14.11.2008 14:48 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=6122

Спостереження за газопиловим поясом, що оточують зірку Фомальгаут, допомогли астрономам виявити і сфотографувати за допомогою орбітального телескопа Хаббл планету всередині цього поясу.

Про це йдеться у статті, опублікованій у журналі Science.
Зірка Фомальгаут, розташована у 25 світлових роках від Землі, у сузір'ї Південної Риби, є однією із найяскравіших зірок нашого неба. Вона приблизно у 18 разів яскравіша Сонця і значно гарячіша його. Ще у 2004 році з допомогою телескопа Хаббл вчені виявили навколо цієї зірки газопилове кільце шириною близько 34,5 мільярда кілометрів із дуже чітко окресленим внутрішнім краєм.

Схожий кільце є і в Сонячній системі - це так званий пояс Койпера, що складається із крижаних астероїдів і карликових планет, у число яких входить Плутон.

Автори дослідження, Пол Калас із університету Каліфорнії у Берклі (США) та його колеги, припустили, що зміни форми внутрішнього краю пилового кільця пов'язані з присутністю планети між кільцем і Фомальгаутом. Схожим чином рух Нептуна впливає на пояс Койпера.

За допомогою орбітального телескопа Хаббл вченим вдалося сфотографувати крапкове джерело світла у трьох мільярдах кілометрів усередині кільця. Виявлена планета отримала позначення Фомальгаут b.

"Фомальгаут - це подарунок ... Слідом за несподіваним відкриттям пилового кільця, тепер ми виявили екзопланети на місці, підказаному аналізом форми цього кільця. Це урок для всіх мисливців за екзопланетами -" прямуй за пилом ", - говорить співавтор дослідження Марк Клемпін із Центру НАСА імені Годдарда, слова якого наводяться у повідомленні на сайті Хаббла.

Згідно із отриманими даними, Фомальгаут b знаходиться приблизно у 17 мільярдах кілометрів від зірки, що приблизно у 10 разів далі, ніж відстань від Сонця до Сатурна. Аналіз впливу планети на кільце показав, що її маса не може перевищувати трьох мас Юпітера.

"Більш масивна планета своєю гравітацією могла б зруйнувати пилове кільце, оточуюче зірку", - пояснює Калас.

Окрім того, Фомальгаут b виявився значно яскравішим, ніж показували розрахунки. Що, на думку вчених, може говорити про існування навколо планети кільця із пилу і льоду, яке добре відбиває світло. Таке кільце по діаметру може відповідати системі супутників Юпітера.

Майбутні спостереження планети у інфрачервоному діапазоні дозволять зробити висновки про присутність водяної пари у її атмосфері і зрозуміти закономірності еволюції дуже молодої планети, якій усього 100 мільйонів років.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.