Політика видатного банкіра Ющенка не знайшла підтримки на ринку

Автор/джерело -  © РБК-Україна



Дата публiкацiї - 14.11.2008 15:30 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=6123

Штучна підтримка гривні з боку Нацбанку України викликає негативну реакцію у зарубіжних інвесторів.

Про це заявив сьогодні директор компанії Astrum Investment Management Максим Бланк, виступаючи на конгресі учасників ринку акцій.

"Зарубіжний інвестор ніколи не зайде у валюту, яка у будь-який момент може обвалитися. Тому він вкладатиме кошти в доларові облігації, або в євро, але ніяк не в гривневі інструменти. Тому, для відновлення припливу іноземних інвестицій необхідно, перш за все, подолати кризу недовіри до української національної валюти", - заявив М.Бланк.

Взагалі, на його думку, спроби адміністративного регулювання з боку держави посилюють кризу.

Як приклад він навів спроби державного врегулювання в США в 1929-1932 рр. "Тоді уряд адміністративними заходами боровся за здешевлення сільгосппродукції і із зниженням зарплати. У результаті, можна було спостерігати те, що згодом назвали гримасами ринку, коли вирощений врожай фермери знищували, тому що не могли продати його беззбитково, а в цей час у містах за безкоштовним супом шикувалися черги безробітних, які не могли знайти роботу за тими ставками зарплат, які встановлював уряд", - сказав Бланк.

Як ще один приклад неефективності державного втручання він навів азіатську економічну кризу 1997-1998 р., коли держава боролася з інфляцією шляхом посилювання монетарної політики, що призвело до обмеження кредитування в реальному секторі економіки і поглиблення економічного спаду.

У зв'язку з цим, Бланк назвав неефективною і помилковою нинішню політику Нацбанку України, який намагається діяти аналогічним чином.

"Не треба боятися двозначного показника інфляції, тому що посилювання кредитної кризи набагато страшніше", - сказав Бланк.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.