Президент України Віктор Ющенко вірить росіянам на слово, а українському уряду - ні

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 21.11.2008 15:37 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=6149

Уряд зобов’язаний проводити більш ефективну політику у темі організації газових відносин з Росією.

На цьому наголосив Президент України Віктор Ющенко сьогодні на засіданні РНБО, коментуючи вчорашню заяву свого російського колеги Дмитра Медведєва щодо українського боргу за газ та намірів підняти на нього ціну до 400 доларів у 2009 році.

Глава держави критично оцінив дії чинного уряду у питанні газових взаємин з РФ, нагадавши зокрема, що протягом першого кварталу 2008 року не було проведено жодного розрахунку за поставлений в Україну газ.

«Хочу попередити, що така практика веде до одного - до колонізації України. Це не енергетична політика», - наголосив В. Ющенко. Він висловив переконання, що у даному випадку йдеться про те, що питання газу фактично перетворюється з економічного на політичне. «Те, що сьогодні Україна по державній монополії, керівництво якою здійснює безпосередньо уряд, заборгувала близько 2 млрд. - це ваша персональна відповідальність», - сказав Президент, звертаючись до урядовців.

Коментуючи нещодавні заяви українського уряду щодо вирішення з Росією усіх питань по газу, Президент наголосив - мають бути реальні свідчення таких заяв. «Продемонструйте протягом п'яти днів, що з газом ви вирішили все - починаючи з розрахунків за спожитий газ», - сказав він. - «...Це ваше персональне питання. Не втягуйте в це людину і націю».

Глава держави окремо наголосив - уряд має вести ефективні перемовини з російською стороною по газових питаннях. «Ефективні переговори - не з одним раундом, на базі чітких зрозумілих принципів дають відповідь кінець-кінцем - так політична у нас буде ціна на газ в 2009 році чи у нас буде позиція на цих переговорах?», - сказав він.

Безумовно, підкреслив Глава держави, питання ціни на газ мають вирішуватися на ринкових засадах - так само, яку це вже зроблено з цінами на нафту. «Сьогодні це питання регулює ринок. І, дякувати Богу, уряд не втручається. Оце ми повинні зробити з відносинами в сфері поставок і споживання газу. Нам потрібна економіка», - наголосив Ющенко, додавши - економічний контекст має бути головним і по інших питаннях українсько-російських взаємин - зокрема таких як оренда землі для Чорноморського флоту, тарифи для зберігання та транзиту газу. «Це все є економіка, за якою повинна стояти урядова позиція. А не шокувати країну кожен день повідомленнями - то домовилися, то не домовилися», - сказав Президент.

Між тим, НАК «Нафтогаз України» вкотре заявляє, що впродовж 2008 року єдиним постачальником імпортного природного газу в Україну була й досі залишається компанія RosUkrEnergo AG. «Нафтогаз» у зв'язку з цим заявляє, що не має жодної простроченої заборгованості перед ВАТ “Газпром”.

Про це повідомив прес-центр НАК «Нафтогаз України».

Як наголошується в повідомленні, згідно з оформленими актами прийому-передачі природного газу, заборгованість НАК "Нафтогаз України" за спожитий в 2008 році газ перед RosUkrEnergo AG становить 1,267 млрд. дол.

«Компанія робить все можливе для швидкого погашення цієї заборгованості», – говориться в повідомленні.

Прем"єр-міністр Юлія Тимошенко заявляє, що Україна не має боргу за спожитий природній газ. Про це вона заявила сьогодні під час прес-конференції у Стокгольмі.

"Я думаю, що Президент мусить знати, що борги, про які він говорить, - не борги України, а борги RosUkrEnergo, які залишились з попередніх періодів. Україна RosUkrEnergo нічого не винна", - сказала вона.

Тимошенко наголосила на необхідності розібратись у питання корупції в газовому секторі і висловила сподівання, що її уряду вдасться покінчити з корупцією в газовому секторі і перейти на прямі прозорі контракти.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.