Компанія Sony створила телевізор за новітньою нано-технологією

Автор/джерело -  © hi-tech.mail.ru



Дата публiкацiї - 25.11.2008 02:04 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=6163

Компанія Sony показала днями передсерійний зразок так званого FED-телевізора - пристрою, на який багато хто з нас з часом замінить свій РК-монітор.

FED-телевізори Sony

Новітня технологія FED (Field Emission Display) увібрала в себе переваги як CRT (Cathode Ray Tube - або ЕПТ - електронно-променевих трубок, - звичних кінескопів), так і моніторів на рідких кристалах (LED - Liquid Crystal Display) і в той же час позбавилася їхніх недоліків.

Як і в CRT-технології, свічення екрану відбувається за рахунок бомбардування частинок люмінофора потоком електронів.

Проте, у випадку з FED, цей процес носить локальний характер і бомбардування кожної ділянки люмінофора, що формує на екрані піксель, здійснюється за допомогою великої кількості променів, що створюються в нанотрубках, розташованих безпосередньо під «своїм» пікселем, і які випромінють електрони через отвори в мікромасці, кількість яких співпадає з кількістю випромінювачів.

Оскільки на кожен піксель в FED-матриці доводиться до кількох тисяч нановипромінювачів, вихід з ладу навіть 20% з них мало вплине на свічення пікселя, тому FED-технологія володіє високою надійністю, а також тривалим ресурсом роботи дисплея (до 10000 годин). До того ж FED-екрани є практично безінерційними, володіють широкими кутами огляду і можуть мати вищі від CRT-пристроїв значення контрастності, а частота розгортки може досягати найвищого на даний момент значення 240 Гц.

Розроблена інженерами Sony 19.2-дюймова FED-панель має дозвільну здатність 1280x960 пікселів, яскравість 400 кд/м2, відмінний рівень контрастності 20000:1 і частоту оновлення 240 FPS. Під час презентації, що відбулася днями, щоб продемонструвати таку швидкодію в грі Gran Turismo 5, довелося об'єднати потужності аж чотири PlayStation3.

Старання інженерів не втрачені марно: присутні на власні очі змогли переконатися, що передсерійний екземпляр, що виготовлений дочірньою компанією Field Emission Technologies, реально справляється з оновленням картинки 240 разів в секунду і до того ж її якість виграє в порівнянні із тою, яку забезпечує РК-монітором.

Початок промислового виробництва FED-телевізорів Sony намічений на 2009 рік. Компанія планує представити ще декілька моделей з діагоналями до 32” і підтримкою Full HDTV.




 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.