У США стрімко падають ціни на пальне. А в Україні - усе стабільно

Автор/джерело -  © FINANCE.UA



Дата публiкацiї - 26.11.2008 13:38 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=6170

Ціна на бензин у США продовжує стрімко знижуватися. До початку цього тижня середня за тиждень роздрібна ціна палива з октановим індексом 85-88 склала 1,892 долара/галон (приблизно 50 центів за літр).

Таких низьких цін не було з початку березня 2005 року. При цьому варто відзначити, що в порівнянні з минулим роком середня ціна впала вже на 1 долар 20 центів за галон.

Найбільше від зниження цін виграли жителі багатого нафтопереробними підприємствами узбережжя Мексиканської затоки та особливо Х'юстона, де літр бензину тепер можна придбати за 44 цента. Трохи менше пощастило жителям Нью-Йорка і Лос-Анджелеса, де бензин коштує близько 55 центів.

При цьому варто нагадати, що всього чотири місяці тому (7 липня) роздрібна ціна бензину на АЗС досягла абсолютного рекорду - 4,114 долари/галон (приблизно 1,08 долара/літр). З тих пір ціни на нафту впали майже в 3 рази, що й позначилося на вартості бензину.

Не менш приємними для американських водіїв виглядають і ціни на дизельне паливо, що також продовжує дешевшати. Його середня за тиждень ціна по країні опустилася до мінімуму за 20 місяців - 2,664 долари/галон (приблизно 70,4 центи/літр).

Від “Аратти”: учасники українського ринку нафтопродуктів залюбки базікають про світові тенденції, коли справа стосується підвищення цін.

Проте, зараз щось із тенденціями - очевидна несрастуха виходить. Адже, ціни на АЗС - трохи впали, але, як бачимо - значно вищі ніж у США.

Принагідно зазначимо, що ситуація із ціноутворенням на нафтопродукти в Україні наочно ілюструє - ніякого ринку, у загальноприйнятому розімінні цього слова, у нас просто не існує. Проте існує типова совкова диктатура групи осіб, яким було подаровано державою ексклюзивне право оббирати кишені споживачів. Звісно, не без посильної участі у цьому бізнесі високих посадових осіб, які, увіровавши у власну всесильність, ще й публічно нахваляються отим своїм здобутком.

Зрозуміло, поки ми усі мовчатимемо і добровільно віддаватимемо трудову копійку - так і буде. І навіть гірше.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.