Тимошенко вважає, що росіяни мають розібратися із фірташами. У росіян - інша боргова версія

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 26.11.2008 16:54 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=6175

Борг газового посередника RosUkrEnergo Газпрому у розмірі $ 2,2-2,4 млрд не має жодного відношення до боргу України за блакитне паливо.

Про це сьогодні заявила прем'єр-міністр Юлія Тимошенко.

"За тими даними, які у нас є, борг RosUkrEnergo перед Газпромом становить $ 2,2-2,4 млрд. Це не спирається на заборгованість України перед RosUkrEnergo. Це самостійна заборгованість RosUkrEnergo перед Газпромом", - заявила вона.

Між тим, у Москві борги рахують інакше.

За словами офіційного представника Газпрому Сергія Купріянова, борг формується з приблизно 430 млн. дол. за постачання у вересні, близько 800 млн. дол. - у жовтні, штрафу за невчасну оплату близько 340 млн. дол. і поточної заборгованості за постачання в листопаді - близько 840 млн. дол.

Купріянов нагадав, що однією з умов підписаного в жовтні Меморандуму є погашення боргу, інакше вже з 1 січня 2009 року Україна почне одержувати газ за ринковими цінами.

«У разі, якщо ми переходимо на ринкові ціни... вже з 1 січня, то ціна може скласти вище 400 дол. за тис. куб. м, про що ми попереджали. Ринкову ціну визначає виконання меморандуму чи ні», - сказав Купріянов.

За словами Купріянова, сторони постараються врахувати досвід попередніх років і «докласти всіх зусиль», щоб відключення газу не сталося. Два роки тому через неузгодження ціни постачання наступного року "Газпром" обмежив подачу газу Україні.

Купріянов сказав, що "автоматичного" переходу на 400 дол. за тис. куб. м з 2009 року не вийде, оскільки "цінові параметри підлягають переговорам щороку", проте "Газпром" хоче укласти з Україною договір про довгострокові постачання газу, щоб не вирішувати болюче питання щороку.

За його словами, "наші колеги в Україні дуже обмежені" в плануванні своєї діяльності на тривалий термін. При тому, офіційний речник російського монополіста не став уточнювати, в чому саме обмежена українська сторона.

За матеріалами інформагенціій


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.