Обрано суддів Конституційного Суду України

Автор/джерело -  © "Аратта-Україна"



Дата публiкацiї - 4.08.2006 16:41 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=618

Сьогодні у Верховній Раді України врешті було обрано суддів Конституційного Суду України. В голосуванні брали участь 352 народних депутата.

До бюлетеню таємного голосування було внесено:

Галину Балюк - професора кафедри трудового, земельного та екологічного права Національного університету імені Тараса Шевченка;

Анатолія Головіна - єкс-заступника генпрокурора;

Михайла Колоса - працював в системі виправно-трудових установ, завідуючий кафедри спеціальних юридичних дисциплін правознавчого факультету Національного університету "Острозька академія";

Тамару Кудлай - директора Інституту повітряного і космічного права;

В’ячеслава Овчаренка - голову Єнакіївського міського суду;

Марію Маркуш - тимчасово не працючу, народного депутата минулого скликання;

Миколу Мороза - суддю Верховного Суду України;

Петра Стецюка – старшого наукового співробітника Львівського національного університету імені Франка;

Анжелу Стрижевську - суддю Апеляційного суду міста Києва;

Миколу Шелеста - суддя Верховного Суду України.

За підсумками таємного голосування до складу Конституційного Суду України від Верховної Ради України обрано: Анатолія Головіна, Михайла Колоса, Марію Маркуш, В’ячеслава Овчаренка. За них віддали голоси більш, ніж 226 народних депутатів.

Оскільки за квотою Верховної Ради України представництво у КС має становити п’ять осіб, Голова Верховної Ради запропонував кандидатуру Петра Стецюка (від "Нашої України"), яку було внесено до бюлетеню для додаткового таємного голосування. Він вніс цю пропозицію задля того, щоб "налагодити роботу в парламенті", бо "Наша Україна" заявила, що не братиме участь у голосуванні за прем’єра, якщо не буде обраний її кандидат до КС. Його пропозицію підтримали 275 депутатів.

Близько 18-ої години Верховна Рада обрала Петра Стецюка суддею Конституційного Суду України. За таке рішення проголосували 254 народних депутата. Про це повідомив голова лічильної комісії парламента Ярослав Сухий з трибуни ВР.

Довідка: 3 листопада 2005 року з'їзд суддів призначив суддями КС В'ячеслава Джуня, Анатолія Дідьківського, Івана Домбровського, Ярославу Мачужак і Василя Бринцева, а 14 листопада 2005 року Президент Віктор Ющенко призначив суддями КС Дмитра Лілака, Володимира Кампа та Віктора Шишкіна.

Однак 4-те скликання Ради не приводило їх до присяги, а також відмовлялося обирати суддів КС за своєю квотою, хоча Ющенко неодноразово просив це зробити з кінця 2005 року.

Після обрання Ради 5-го скликання Ющенко закликав її негайно привести до присяги суддів КС, призначених ним і обраних з'їздом суддів.

Зараз у КС працюють лише 5 суддів, тоді як для проведення пленарного засідання необхідна присутність не менш ніж 12-ти суддів.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.