Гривню підривають спекулятивні інтереси

Автор/джерело -  © РБК-Україна



Дата публiкацiї - 28.11.2008 13:45 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=6186

Існує три причини високого нестабільного курсу долара в Україні.

Про це журналістам заявив сьогодні голова ради НБУ Петро Порошенко.

За його словами, перша причина – це скорочення валютних надходжень від експорту внаслідок світової економічної кризи.

Друга причина полягає в різкому збільшенні спекулятивного попиту на долар всередині країни, в тому числі і за рахунок коштів для рефінансування.

Третя причина, на думку Порошенка, - це бездіяльність влади, особливо відсутність працездатного парламенту. Він зазначив, що без ефективної роботи парламенту в Україні не вдасться нормалізувати економічну ситуацію.

Порошенко також зазначив, що напрямки використання валютних коштів в Україні мають бути переглянуті з метою недопущення спекулятивного їх використання.

За його словами, неможливо в Україні замінити гривню як основний засіб платежів та збереження коштів на іноземну валюту. "Мають бути переглянуті напрямки використання валютних коштів, якщо вони є спекулятивними. Якщо хтось хоче замінити українську гривню як засіб платежів і збереження грошей, то це неможливо", - сказав він.

Разом з тим Порошенко зазначив, що погоджується з необхідністю забезпечення валютою імпортерів, особливо що стосується купівлі газу "Нафтогазом України" та купівлі сировини та обладнання підприємствами.

Порошенко також зазначив, що поділяє думку першого заступника голови Секретаріату президента Олександра Шлапака про те, "що валютні аукціони, якими не визначаються пріоритети використання валюти, є шкідливими". "Я поділяю цю позицію", - сказав Порошенко.

Від “Аратти”: у нас, звичайно, немає таких геніальних банкірів і економістів, як Віктор Ющенко та Петро Порошенко.

Але, в нас достаньо розуму й знань, для того, щоб зрозуміти, що ажіотажний попит на іноземну валюту свідчить лише:

- про тотальну недовіру до самої банківської системи, яка недолугими заборонами сама себе дискредитувала;

- про намагання населення хоч у якийсь спосіб захистити себе й родини, запобігнути тотальному пограбуванню громадян із боку держави, до якого усі звикли.

Невже чиновницькій братії не зрозуміло, що спекулятивний інтерес з'являється там, де є ажіотажний попит і недоумство керівництва, не здатного його подолати?

Можемо сміливо стверджувати, що допоки існуватимуть всілякі заборони - вони тільки стимулюватимуть той самий спекулятивний інтерес. Бо там, де є диктатура і дефіцит - завжди процвітають корупція і зловживання. Бо це - ознаки слабкої влади. Влади не здатної проконтролювати власних чиновників. І на кого сподіватися у такій ситуації громадянину? Тільки на себе. Що, у підсумку, примусить громадянина активно захищатися від недолугої та брехливої влади.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.