Чого, насправді, варте слово Президента

Автор/джерело -  © proUA



Дата публiкацiї - 28.11.2008 15:52 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=6187

Секретаріат Президента свідомо не оприлюднює 1058 актів українських Президентів, що були незаконно позначені грифом “опублікуванню не підлягає”.

Про це сьогодні на спільній прес-конференції Альянсу «Майдан» та Харківської правозахисної групи заявили правовий радник Альянсу Олександр Северин та співголова ХПГ Євген Захаров.

За словами Северина, кілька років тому Віктор Ющенко офіційно відмовився від використання позначки «опублікуванню не підлягає». Однак на офіційному сайті Президента жоден розсекречений акт так і не з’явився.

«Кілька років тому чиновник Секретаріату Президента України письмово повідомив, що Віктор Ющенко прийняв рішення відмовитися від використання такої позначки, як «опублікуванню не підлягає». Відтак всі документи голови держави публікуються на офіційному сайті Президента України. Якщо ви зайдете на цей сайт, ви не знайдете ні 44 правових актів Президента Ющенка під незаконною позначкою «опублікуванню не підлягає» ні інших Указів інших Президентів України, його попередників. Таких указів набігло всього 1058», - зазначив Олександр Северин.

Як запевняє експерт, більше всього секретних актів видано за часів Леоніда Кучми. «Рекордсменом у виданні таких актів є Леонід Кучма, який видав 894 акти. На другому місці Леонід Кравчук, який встиг видати 120 актів. І Віктор Ющенко видав 44 таких акти», - заявив Северин.

За його словами, Харківська правозахисна група неодноразово направляла запити оприлюднити ці документи, втім, реакція завжди була однакова.

«Ми відправляли запити до Президента оприлюднити. На всі запити відповідь зазвичай звучала так: «Шановний пане Олександре, дякуємо Вам за цікавість до проблем інформаційного законодавства України», - розповів Олександр Северин.

Нагадаємо, що на початку 2005 року Харківська правозахисна група та ВГО Альянс «Майдан» розпочали кампанію, спрямовану на розкриття протиправно засекречених актів влади. Внаслідок кампанії Президент та Кабмін з 2006 року повністю відмінили практику застосування позначок «опублікуванню не підлягає» та «не для друку».


Від “Аратти”: наївні хлопці, чи не так? Якщо пригадати все, що обіцяв народний Президент Віктор Ющенко, наприклад, із сцени Майдану, то утаємничені Укази такою дрібничкою здадуться, що аж смішно буде.

От, наприклад, Віктор Адрійович переконливо запевняв, що кожен українець, за його президентства, отримає гідну роботу й гідну зарплатню, таку, що й не потрібно буде шукати щастя і достатку за кордном. Для чого, він публічно завірив нас, що буде створено 10 мільйонів робочих місць. І де ж вони? А про гідну зарплатню ми зараз взагалі утримаємося щось казати. Пам'ятаючи буревій емоцій Банкової, коли обдуреним вкладникам Ощадбанку тільки-но розпочали повертати жалюгідні копійки, замість законних грошей, вкрадених державними чиновниками.

Проте, здогадатися, що обіцянка - цяцянка, можна було одразу ж, після його обрання. Коли біля будівлі колишнього злочинного ЦК КПУ, де нині працює гарант, з'явився високохудожній і надійний паркан. Про всяк випадок, для ілюстрації близькості до народу-працедавця. Не інакше.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.