Докерувалися. Спочатку робимо, а потім думаємо, що ж оце вийшло?

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 1.12.2008 14:31 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=6194

Заступник Голови ВР Микола Томенко вважає, що на сьогоднішній день систему органів державної влади та місцевого самоврядування публіцистично можна охарактеризувати як систему безвладдя та безвідповідальності, а точніше, багатовладдя на місцях.

Про це він сказав, Відкриваючи сьогодні нараду на тему «Повноваження, завдання і статус органів місцевого самоврядування в контексті підготовки змін до Конституції України».

За словами Томенка, на рівні Києва це щонайменше система «трьохвладдя» у вигляді РНБО, Секретаріату Президента та Уряду, а на місцевому рівні - «двовладдя» у вигляді обласних, районних рад та обласних, районних державних адміністрацій.

«Якщо стосовно реформування органів державної влади тривають дискусії та ще далеко до консенсусу, то стосовно влади на місцях, можна стверджувати, що тут, фактично, сформувалося консенсусне бачення того, як вийти з цієї ситуації. Саме тому на сьогоднішню нараду ми запросили голів обласних рад як керівників представницьких органів місцевого самоврядування для того, щоб спільно працювати над якнайшвидшим внесенням змін до Конституції в частині формування відповідальної системи регіональної влади та місцевого самоврядування в Україні», - зазначив Микола Томенко.

За його словами, сьогодні можна говорити про абсолютний консенсус у необхідності сильної, відповідальної та зрозумілої системи регіональної влади та місцевого самоврядування. «Якщо проаналізувати всі існуючі законопроекти про внесення змін до Конституції, то вони свідчать про абсолютний політичний консенсус щодо ліквідації районних адміністрацій та передачі виконавчої влади на місцях новоствореним виконкомам обласних та районних рад», - зазначив Заступник Голови ВР.

Також можна говорити про відносний політичний консенсус в частині місця та ролі представництв чи виконавчих структур центральної влади. «Деякі законопроекти пропонують зберегти обласні адміністрації, деякі – сформувати замість них представництва Кабінету Міністрів України. Але в обох випадках це - виключно прерогатива КМУ, а не Президента», - зауважив Микола Томенко.

За його словами, досягнутий також консенсус на функціональному рівні. «Або представництва Кабміну, або збережені обласні держадміністрації, керівництво яких призначає КМУ, здійснюють не виконавчі, а виключно контрольні функції. Існує консенсус також у необхідності приведення до відповідності терміну діяльності сільських, селищних, міських голів та рад всіх рівнів з чотирьох років до п’яти, враховуючи, що термін повноважень Верховної Ради України складає п’ять років», - зазначив Микола Томенко.

Він зауважив, що окрім політичного консенсусу, в Україні сформувався також суспільний консенсус. Так, соціологічні дослідження свідчать про те, що громадяни схиляються до необхідності єдиної та зрозумілої влади на місцях і водночас доволі критично налаштовані на збереженні системи двовладдя. «Тому ідея, щоб виконавчі функції здійснювали виконкоми представницьких органів місцевих рад, які обираються громадою, користується підтримкою абсолютної більшості громадян. Натомість суспільство здебільшого негативно ставиться до того, що більшість повноважень знаходяться в обласних та районних адміністраціях, керівництво яких, фактично, призначається навіть не Президентом, а його Секретаріатом, а тому часто не сприймається місцевою громадою та регіональною елітою», - зауважив Микола Томенко.

Він зазначив, що доволі критично оцінює підхід щодо зміни статусу органів місцевої влади та місцевого самоврядування через законопроекти. «Те, що в свій час коаліція БЮТ та НУНС підтримала законопроекти Президента (реєстр. № 1311 та №1313) про місцеві адміністрації та місцеве самоврядування у першому читанні, не стало оптимальним шляхом вирішення цієї проблеми. Тому на сьогодні правильний алгоритм реформування регіональної влади такий: до ухвалення змін до Конституції України не вносити змін до законів про місцеве самоврядування та місцеві державні адміністрації. Натомість необхідно спочатку визначити базові принципові положення у Конституції, а вже потім – привести у відповідність законодавчу базу», - вважає віце-спікер.

На завершення Микола Томенко висловив переконання, що найближчим часом Верховна Рада звернеться до питання конституційних змін в частині місцевого самоврядування, і це буде відбуватися виключно в дискусії з керівництвом представницьких органів влади. «Переконаний, що настав час створити при Верховній Раді України Раду регіонів з керівників обласних рад як дорадчий та консультативний орган парламенту», - зазначив Микола Томенко.

У зв’язку з цим, Заступник Голови ВР запросив керівництво обласних рад до активної співпраці та запропонував їм на місцевому рівні з представниками районних, сільських та селищних рад обговорити, якими повинні бути зміни до Конституції в частині місцевого самоврядування.

Замість післямови. До, речі, нагадаємо пану Томенку, що закони, відповідно яких нині діють місцеві органи самоврядування, ухвалював парламент. Як і поправки до цих законів.

І голосували за них народні обранці. І ми не виключаємо, що серед цих законотворців були й члени БЮТ.

То ж питання дуже просте: а чи не варто було б подумати, перед тим, як натискати кнопку у парламентській залі? Щоправда існує відома у народі категорія людей, яка спочатку сама собі створює перешкоди і катаклізми, а потім їх мужньо долає.

Ми, виборці, проти такого "творчого" колективу у парламенті. Ми хочемо бачити там тих, хто не буде створювати штучних проблем ні нам, ні собі.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.