Чи має право Президент Ющенко очолювати партію?

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 1.12.2008 15:42 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=6195

Як відомо, з’їзд НСНУ обрав Президента Віктора Ющенка головою партії. Чи не виникла після цього потреба гаранту визначитися: чи бути партійним лідером, чи Главою держави? Бо чинна Конституція забороняє Президенту сидіння на декількох стільцях.

Чинна Конституція України прямо забороняє Президенту України обіймати таку посаду та виконувати пов’язані із цим функції.

Так прокоментував обрання Ющенка головою політичної партії «НСНУ» народний депутат Юрій Гримчак.

За його словами, Президент не може мати іншого представницького мандата, обіймати посаду в органах державної влади або в об’єднаннях громадян. А партія, згідно Закону про партії, якраз і є таким добровільним об’єднанням громадян – прихильників певної загальнонаціональної програми суспільного розвитку.

Політик додає, що при технічному головуванні президентом партією «НУ» на це ніхто не звертав уваги. «Оскільки тепер де-юре з боку Президента України відбувається пряме порушення Конституції, мають з’явитися офіційні коментарі», - зазначив Юрій Гримчак.

«Хотілося б почути коментар від міністра юстиції Оніщука, який завжди знаходив варіанти для виправдання дій Президента Ющенка», - зауважив політик. – «До того ж зміну керівництва партії необхідно реєструвати в Міністерстві юстиції».

Нардеп упевнений, що своє слово має сказати і Конституційний суд, оскільки таким чином В.Ющенком порушуються вимоги Конституції України щодо несумісності поста Президента України з окремими видами діяльності.

«Очолювана президентом партія, підприємство чи спілка бджолярів – це умисне порушення ним положень Конституції України», - резюмував Юрій Гримчак.

Приблизно такої ж думки й незалежні експерти.

Зокрема, про це йдеться в юридичному висновку стосовно обрання Віктора Ющенка головою НСНУ, який зробив незалежний український центр правових ініціатив та експертиз Правова держава. У своєму юридичному висновку центр зазначив:

"Діюча Конституція України прямо забороняє Президенту України займати таку посаду і виконувати пов'язані із цим функції. Частина друга статті 19 Конституції України закріплює, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та способом, що передбачено Конституцією та законами України.

Частина четверта статті 103 містить такі вимоги щодо несумісності: "Президент України не може мати іншого представницького мандату, обіймати посаду в органах державної влади або в об'єднаннях громадян ...".

Оскільки стаття 2 Закону України "Про політичні партії в Україні" визначає політичну партію як "зареєстроване згідно із законом добровільне об'єднання громадян - прихильників певної загальнонаціональної програми суспільного розвитку ...", то очевидно, що голова політичної партії займає посаду в об'єднанні громадян ".

Таким чином, зазначив незалежний український центр, Президент України не має права очолювати політичну партію Народний союз Наша Україна, оскільки таким чином порушує вимоги Конституції України щодо несумісності посади Президента України із окремими видами діяльності.

Замість післямови. Правова культура усіх Президентів України має одну особливість - відверту неповагу до Конституції.

Власне, це, в свою чергу, є показником правової культури самого суспільства.

Безспірним лідером у цій царині був Президент Леонід Кучма, про якого казали: Президент постійно порушує Конституцію, а народ навіть й не здогадується, що вона є.

Президент Ющенко, який обіцяв нам, виборцям, відповідальну владу - творчо продовжив традицію попередника, владу якого публічно називав злочинною.

Проте, ми лише можемо зазначити: Ющенко особисто зробив усе для власної безвідповідальності, бо за чотири роки, як суб'єкт законодавчої ініціативи, навіть не спробував сформулювати механізм імпічменту Президента України. Спроба ж вирішити це питання у парламенті - викликала на Банковій істерику, яка триває й досі.

За матеріалами інформагенцій України


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.