Поганий босс шкодить здоров’ю

Автор/джерело -  © Бі-Бі-Сі



Дата публiкацiї - 2.12.2008 00:38 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=6198

Шведські учені встановили, що поганий керівник може в буквальному розумінні слова шкодити здоров’ю своїх підлеглих.

Фото: askmen.com

До такого висновку дійшли співробітники Інституту Каролінська і Стокгольмського університету в Швеції, вивчивши стан здоров'я понад 3000 працюючих чоловіків.

У дослідженні, що тривало майже 10 років, взяли участь службовці чоловічої статі у віці від 19 до 70 років, що працювали на різних посадах, які мають різні рівні статку і соціального положення.

Всіх учасників експерименту просили оцінити стиль, якого дотримується їх начальник в управлінні колективом.

Шведських учених цікавило, наскільки точно і зрозуміло вони могли сформулювати завдання і цілі підлеглим, наскільки легко знаходили спільну мову з своїми підлеглими, чи подавали їм підтримку, чи давали поради.

З'ясувалося, що у тих підлеглих, хто оцінив компетентність своїх босів низько, ризик виникнення серйозних проблем із серцем складав 25%. А у тих, хто працював під керівництвом поганого керівника більше чотирьох років, цей показник досяг 64%.

Всього за час дослідження серед учасників експерименту було зафіксовано 74 випадки інфаркту, гострої ангіни або ішемічної хвороби серця зі смертельним випадком.

Фахівці дійшли висновку, що атмосфера на роботі, підтримка і увага з боку начальства є надто важливими чинниками для стану здоров'я серцево-судинної системи підлеглих.

На думку учених, якщо співробітник відчуває, що його не цінують на роботі, він починає більше нервувати, що приводить до стресу і появи шкідливих для здоров'я звичок. Він, наприклад, може почати палити.

Це дослідження може полегшити роботу фахівців із захворювань серця, сподіваються шведські учені. Якщо їх висновки надалі отримають підтвердження, то незабаром лікарі замість ліків прописуватимуть сердечникам зміну роботи.

Від “Аратти”. Давня народна мудрість проголошує, що всі хвороби від нервів - і лише одна від кохання. Цей матеріал може стане в нагоді тим керівникам, які все ж-таки прагнуть дбати про самопочуття своїх підлеглих. Ба часто-густо власну некомпетентність нерадиві босси прикривають "наїздами" на підлеглих. А від того не лише серцево-судинні захворювання, а й виразки шлунку, неврози, вегетативно-судинна дистонія та інші букети хвороб, включаючи рак...


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.