Результат дослідження: “омолоджуючі креми” не працюють

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 2.12.2008 03:02 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=6200

“Омолоджуючі” дієти і креми, розробники яких обіцяють загальмувати старіння, можливо, є марними. Вчені з Університетського коледжу в Лондоні провели досліди на хробаках-нематодах, на пошкоджені тканини яких наносився “омолоджуючий” крем.

Антиокислювачі не можуть ні загальмувати, ні зупинити процес старіння

При цьому крем на тривалість життя хробаків ніяк не впливав, повідомляє Бі-Бі-Сі.

Згідно з висновками вчених, які викладені у статті в журналі Genes and Development, немає жодних свідоцтв того, що "омолоджуючі" креми уповільнюють процес старіння.

Ідея про те, що це взагалі можливо, з'явилася в 1956 році, коли була висунута теорія, згідно з якою старіння відбувається через накопичення молекул, пошкоджених супероксидами, циркулюючими в тілі людини. Цей процес називається окислювальним стресом.

Передбачалося, що антиокислювачі зменшують дію супероксидів на організм людини. Експерти Університетського коледжу вважають, що багато досліджень, направлених на доказ цієї теорії, були непереконливими.

Хробаки нематоди є хорошим об'єктом для подібних досліджень, оскільки в їх організмах є багато генів, які є і в людини. Група вчених під керівництвом доктора Девіда Джемса генетичним шляхом добилася того, що організми нематодов дістали можливість очищатися від надлишку супероксидів.

Якщо теорія "омолоджування" вірна, це привело б до того, що тривалість життя цих черв'яків була б довшою, ніж у їх "неомолоджених" побратимів. Проте цього не відбулося. Учені прийшли до висновку, що окислювальний стрес не грає такої великої ролі в процесі старіння, як вважалося раніше.

За словами доктора Джема, основні механізми старіння не відомі досі, оскільки теорія, що існувала 50 років, виявилась невірною. Девід Джем вважає, що здорова, збалансована дієта може зменшити ризик таких захворювань, як рак, діабет і остеопороз, але антиокислювачі не можуть ні загальмувати, ні зупинити процес старіння.

Нагадаємо, влітку вчені заявили, що корисність червоного вина криється в шкірці червоного винограду, в якій міститься хімічна речовина ресвератрол, що продовжує життя. За словами професора Гарвадської Медичної Школи доктора Девіда Сінклера, хімічну речовину містить сильнодіючий противіковий компонент. Також він додав, що миші, на яких в експериментальних умовах був випробуваний ресвератрол, "живуть довше, у них виробляється імунітет до багатьох захворювань, зокрема, до діабету, раку і хвороби Альцгеймера, вони також не схильні до ожиріння", повідомляє NEWSru.

Вчені також навчилися зупиняти процес старіння шкіри і викликати її омолодження. Дослідницька група зі Стенфордської медичної школи в Каліфорнії провела низку експериментів з мишами, в ході яких їм вдалося "омолодити" шкіру гризунів шляхом блокування певного гена. За отриманими даними, ключову роль в процесі старіння грає протеїн NF-kappa-B, який регулює діяльність деяких інших генів, роблячи їх більш-менш активними.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.