Львівських “зайців” прирівняли до убивці Степана Бандери

Автор/джерело -  © Ярина Капітан, Бі-Бі-Сі



Дата публiкацiї - 2.12.2008 13:28 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=6202

Керівництво громадського транспорту у Львові запровадило незвичайну кампанію боротьби з несплатою за проїзд у тролейбусах і трамваях.

Богдан Сташинський 1962 р. на суді в Німеччині визнав себе винним у кількох вбивствах за наказом КҐБ

У місті розпосюджуються листівки, де тих, хто не купує квитків, порівнюють з агентом КГБ повоєнних часів Богданом Сташинським, відомим тим, що він убив Степана Бандеру. Деякі львів'яни збентежені таких використанням суперечливої історичної постаті.

Ініціаторів незвичайної кампанії боротьби з зайцями у Львові привабив, підтверджений істориками факт, що радянські спецслужби завербували Богдана Сташинського після того, як він був затриманий в електричці, бо їхав без квитка.

75 тисяч листівок із закликом не бути схожими на вбивцю Степана Бандери і платити за проїзд спочатку роздали у самих трамваях і тролейбусах.

Ще 50 тисяч штук розповсюдили поштовими скриньками львів’ян. Текст листівки такий:

«У 59-му році було вбито провідника ОУН Степана Бандеру. Як з’ясувалося згодом, вбивцею виявився агент КДБ Богдан Сташинський. КДБ завербувало його у райвідділ міліції, куди він потрапив за неоплату проїзду у громадському транспорті. Великий злочин починається із дрібного правопорушення!».

Ідея таких листівок належить директорові комунального підприємства «Львівелектротранс» Андрію Федоренку. Згадка імені Степана Бандери, він сподівається, вплине на свідомість львів’ян.

«Мешканці Львова є патріотами, каже Андрій Федоренко. І додає: «Якщо вони хочуть зберегти функціональність львівського електротранспорту, то мають усвідомлювати, що несплата за проїзд підриває економіку міста».

Богда́н Микола́йович Сташи́нський (шпигунське ім'я: Йозеф Леман *4 листопада 1931, Борщовичі) — агент КДБ, вбивця Степана Бандери та Льва Ребета. Після скоєння вбивств був нагороджений орденом Бойового Червоного Прапора, але через певні особисті обставини втік на Захід, де розкаявся у своїх злочинах. Після гучного процесу у ФРН був засуджений до 8 років позбавлення волі за вбивства. Подальша доля невідома.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.