Засуджено винних у вибухах у Новобогданівці

Автор/джерело -  © proUA



Дата публiкацiї - 2.12.2008 15:30 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=6208

Сьогодні військовий суд Дніпропетровського гарнізону ухвалив вирок колишньому командирові військової частини 2985 Сергію Лілову та колишньому солдатові строкової служби Олегу Селіну, які визнані винними у вибухах військових складів під селом Новобогданівка Запорізької області 6-9 травня 2004 року, і засуджені до 6 років позбавлення волі кожен.

Про це повідомив голова військового суду Василь Коваленко.

За його словами, Лілов визнаний винним за статтями Кримінального кодексу «халатність», «крадіжка військового майна», «службова фальсифікація». Селін визнаний винним у порушенні правил поводження з боєприпасами.

Представник корпорації «Співдружність» Борис Курбатов визнаний винним у пособництві розкраданню військового майна і засуджений до позбавлення волі терміном на 2 роки 4 місяці 22 дні - саме цей термін обвинувачений провів під арештом. Суд зважив те, що Курбатов є інвалідом другої групи і потребує лікування. Сьогодні Курбатов був звільнений судом з-під варти.

За словами Коваленка, засуджені своєї провини не визнали.

Військовий суд також задовольнив позов в/ч 2985 до Лілова і Селіна на суму 2 млрд. 291 млн. 705 тис. грн. Позови потерпілих від вибухів під Новобогданівкою суд задовольнив частково.

Суд також виніс окрему ухвалу на адресу Міністерства оборони України, вказавши в ній причини та умови, що призвели до розкрадання військового майна з в/ч 2985 і призвели до вибухів на військових складах.

Коваленко також відзначив, що виголошення вироку обвинуваченим у вибуху військових складів тривало 8 днів, враховуючи велику кількість матеріалів кримінальної справи.

До вироку зараховано перебування арештованих військовослужбовців під вартою - Лілова з травня 2004 року, Селіна - з травня 2006 року.

Селін і Лілов відбуватимуть покарання в колонії суворого режиму.

Як повідомлялося, внаслідок вибухів на військових складах в Новобогданівці в 2004 році двоє людей загинули, більше 2-х тисяч осіб визнано потерпілими.

Військовий суд Дніпропетровського гарнізону 26 серпня завершив судове слідство за фактом вибуху на військових складах під селом Новобогданівка Запорізької області 6-9 травня 2004 р. Судове слідство тривало два роки, за цей час в суді свідчили понад 2,3 тис. потерпілих від вибухів боєприпасів на військових складах і свідків трагедії.

Пожежа і вибухи снарядів на складі боєприпасів 275-ої артилерійської бази під Новобогданівкою Запорізької області відбувалися за останні чотири роки тричі: у травні 2004 року, липні 2005 року і в серпні 2006 року. Унаслідок ЧП загинули 5 чоловік, поранення різних ступенів отримали понад 10 чоловік.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.