Британці подали до суду на засновника Однокласників

Автор/джерело -  © «Вєдомості»



Дата публiкацiї - 3.12.2008 12:19 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=6218

Створивши найбільшу в Росії мережу «Однокласники», Альберт Попков порушив договір з колишнім працедавцем - британською i-CD Publishing, стверджує остання. І вимагає віддати їй бізнес і всі отримані від нього прибутки.

Як стало відомо «Вєдомостям», британська i-CD Publishing і аффілірована з нею Carlene Investment Ltd. і Passado Ltd. у лютому 2008 р. подали позов до Високого суду Лондона до розробника мережі Odnoklassniki.ru Альберту Попкову і до Odnoklassniki Ltd., що володіє російським ТОВ «Однокласники». Копію позову «Вєдомості» отримали в суді. Попередні слухання пройшли у вересні.

Позивачі звинувачують Попкова в порушенні контракту і копірайта, - це виходить з позову, підписаного співвласником i-CD Алістером Кроуфордом. Вони вимагають від Попкова всі доходи, які він отримав від Odnoklassniki.ru, а також визнати i-CD власником однойменної торгової марки, доменного імені і програмного забезпечення мережі.

Джерело, близьке до i-CD, відзначає, що Odnoklassniki Ltd. була створена, коли Попков працював на i-CD, і створена для i-CD. «Основна мета - повернути наш бізнес», - говорить він. Від офіційних коментарів представник i-CD відмовився.

Як випливає з позову, з лютого 1999 р. Попков працював в i-CD в якості фрілансера, в 2000 р. був найнятий в штат програмістом, а в 2003-2006 рр. очолював відділ розробок компанії. Головний проект i-CD - британська довідкова пошукова система 192.com, у розробці якої Попков брав участь. Але аффілірована з i-CD компанія Passado Ltd. розвивала соціальну мережу однокласників Passado, за запуск якої в Росії відповідав Попков, стверджують позивачі. Він повинен був вивчити російський ринок соціальних мереж, зареєструвати доменне ім'я і зібрати базу даних шкіл. (Російська Passado була запущена в beta-версії, але закрита в квітні 2006 р.)

Підписуючи контракт, Попков зобов'язався не займатися ніякою діяльністю, що конкурує з основним бізнесом позивачів, йде мова в документі. Проте в 2002 р. таємно від працедавця Попков зареєстрував на своє ім'я домен Odnoklassniki.ru і однойменну торгову марку, вказано в позові, і, ще працюючи в i-CD, придбав базу даних російських шкіл і розробив соціальну мережу. Тим самим він перейшов дорогу російській Passado, а значить, порушив свої зобов'язання, стверджують позивачі.

«Я сподіваюся, що правда буде на моїй стороні, я нічого поганого не зробив і нічого ні у кого не вкрав, - сказав Попков “Відомостям”. - Перший сайт “Однокласників” я написав своїми руками, запустив і до певного етапу розкрутив практично поодинці. У мене немає іншого вибору, окрім як відстоювати свої інтереси, і я готовий йти до кінця». «Я дійсно працював в i-CD декілька років, але з Passado або Carlene у мене не було контрактів, до того ж в останній рік роботи там я не мав ніякого відношення до розробки сайту Passado», - додав він.

Кроуфорд з i-CD не виявив ніякої зацікавленості до реєстрації домена Odnoklassniki.ru; крім того, в липні 2006 р. Попков запропонував Кроуфорду стати одним з інвесторів Odnoklassniki.ru, але той відмовився, йде мова в документах захисту.

Зараз контрольний пакет Odnoklassniki Ltd. належить Digital Sky Technology (DST) Юрія Мільнера і Григорія Фінгера й аффілірованою з нею естонською Ou Tobias - у них 28,47% і 28,8% відповідно. Ou Tobias стала акціонером Odnoklassniki Ltd. у січні 2007 р., DST - в березні 2007 г.; в грудні 2007 р. Попков і його дружина Ірина стали міноритарними акціонерами компанії (приблизно по 21%), - випливає з документів захисту. Представники DST і її співвласника (близько 30%) Алішера Усманова від коментарів відмовилися. Близький до DST менеджер говорить, що Усманов в курсі позову, але деталей не знає - всім займаються Попков і DST.

Англійське законодавство широко трактує поняття роботи по найму, тому якщо вдасться довести порушення Попковим своїх зобов'язань як співробітника i-CD, то у цієї справи є перспективи, вважає партнер Baker & McKenzie Євгеній Арієвіч. Крім того, Попков може перевести активи іншій юрособі, наприклад, переуступити право на торговий знак, якщо тільки англійський суд не спробував отримати забезпечення позову, заборонивши будь-які операції з активами Odnoklassniki Ltd., продовжує юрист. Він оцінює шанси i-CD в цій справі нижче 50%. Попков це не коментує.

Почому «Однокласники»
Літом «Однокласників» оцінювали в $450-500 млн, зараз їх можна продати за $100 млн (більше ніхто в кризу не дасть), а якщо оцінювати за мультиплікаторами західних інтернет-компаній, то справедлива оцінка зараз - $100-150 млн, вважає аналітик «Фінам» Тетяна Менькова. У 2008 р. «Однокласники» зароблять близько $25 млн, затверджує близький до компанії джерело. У I кварталі 2008 р. компанія, за її даними, зібрала реклами на $3,3 млн.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.