Жахи маленьких росіян. Бандитів, владу і потойбічні сили - сприймають із острахом

Автор/джерело -  © NEWSru



Дата публiкацiї - 3.12.2008 12:53 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=6219

Росіяни більше всього бояться бандитів і злодіїв (48%), нещасних випадків і пожеж (40%), терактів (27%) і чиновників (24%).

Про це йдеться в доповіді "Чого побоюються росіяни", представленому Інститутом Соціології РАН.

На п'ятому місці в рейтингу опинилися ворожі Росії сили, на шостому - співробітники міліції і прокуратури, а також суди, яких побоюються 14% і 7% росіян відповідно.

Тим часом, як відзначається, досить високий відсоток росіян (10%) найбільшої небезпеки для себе і своїх близьких чекають від представників однієї з найгуманніших професій - лікарів.

Деякі росіяни (6%) загрозу бачать у власному начальстві, 5% побоюються уряду і Держдуми, 3% назвали в числі погроз - нез'ясовні явища і потойбічні сили.

Серед особистих страхів перше місце у росіян займає втрата життя або здоров'я (від 50 до 67%). Страх самотності розділяють 27% опитаних, переважно літніх людей. Боязнь опинитися у в'язниці висловлюють 16%, причому в основному це - молодь до 21 року і жителі селищ.

Росіяни побоюються і потойбічних сил. Так більш за третину опитаних (37%) вказали хочf б один вид ірраціонального страху. Соціологи відзначають, що ця статистика мало варіюється у груп із різним майновим станом опитуваних.

За даними дослідження, найбільш поширений в Росії ірраціональний вид страху – це боязнь пристріту (- сглаз Аратта) (22%). Ще 13% респондентів призналися, що вірять в погані прикмети – чорну кішку, розсипану сіль і так далі, а 10% опитаних видчувають тривогу з приводу віщих снів.

Можливого пришестя інопланетян бояться 4% опитаних. При цьому більшість громадян, що побоюються прибульців, відносяться до вікової категорії 22-30 років і мешкають в селищах міського типу. Страхи з приводу вампірів і вовкулаків відчувають громадяни старшого віку – в категорії 31-40 років, що проживають в сільській місцевості – 7%. А всього у вампірів вірять 5% росіян.

Ще 3% опитаних розповіли, що побоюються "сніжних людей" і "зелених чоловічків".

Від “Аратти”: навіть не потрібно бути фахівцем, щоб визначити - російське суспільство не може пишатися психічним здоров'ям.

І в цьому - очевидний здобуток влади, яка вже котрий рік поспіль, тримає суспільство у стані постійного психозу, створюючи суспільний стереотип ворожого оточення.

А ворогів, за версією Кремля, у маленького росіянина забагато: починаючи від США, НАТО, Грузії та України і закінчуючи усіма "нє русскімі".

Ну а те, що громадянин відчуває загрозу від влади - матеріально підтверджує, що Росія - тоталітарна держава.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.